Pućdemon se predao, protivi se bilo kakvom pokušaju da bude vraćen u Španiju
Pućdemon

Pućdemon se predao, protivi se bilo kakvom pokušaju da bude vraćen u Španiju

Odbjegli bivši katalonski vođa Karles Pućdemon predao se belgijskim pravosudnim organima pošto je Španija izdala novi nalog za njegovo hapšenje.

Kako je saopšteno iz Pućdemonove kancelarije, on se u pratnji svojih advokata dobrovoljno pojavio pred belgijskim vlastima u vezi naloga za hapšenje.

U nalogu se dodaje da Pućdemon odbacuje taj nalog i protivi se bilo kakvom pokušaju da bude vraćen u Španiju.

Pućdemon i nekoliko njegovih saradnika pobjegli su u Belgiju oktobra 2017. kada su pozvani u sud zbog pokušaja secesije koji je on predvodio i održavanja referenduma o nezavisnosti koji je španska vlada proglasila nelegalnim.

Vrhovni sud Španije osudio je u ponedjeljak devet bivših katalonskih zvaničnika na kazne zatvora od devet do 13 godina, zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. Posle toga je izdat i nalog za hapšenje Pućdemona.

Zbog visokih zatvorskih kazni katalonskim vođama održavaju se veliki protesti širom Katalonije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.