Policijska služba mora odstraniti iz svojih redova svakog nesavjesnog službenika
Zoran Pažin

Zakonito postupanje policije je temelj pravne države

Policijska služba mora odstraniti iz svojih redova svakog nesavjesnog službenika

Crnogorske institucije moraju iskoristiti presude Evropskog suda da nastave da unapređuju nacionalne mehanizme zaštite ljudskih prava i snažno afirmišu nultu toleranciju prema svim slučajevima zloupotrebe službenih ovlašćenja u sprovođenju zakona, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin danas u Budvi, na otvaranju međunarodne konferencije na temu sprječavanja zlostavljanja u policijskoj službi, koju organizuje Savjet Evrope, uz podršku Evropske unije.

Pažin je naveo da je ovo naročito značajno za policijsku službu. On je saopštio da su policijski službenici na prvoj liniji zaštite osnovnih prava građana u svakoj državi.

"Njihovo zakonito postupanje je, stoga, temelj pravne države. Zato policijska služba mora najodlučnije odstraniti iz svojih redova svakog nesavjesnog službenika koji zloupotrebom ovlašćenja nanosi ogromnu štetu povjerenju građana u zakonito i pravično postupanje policijske službe", istakao je Pažin.

489172643081e6b1edd05o

Naglasio je da u otkrivanju i procesuiranju slučajeva zloupotrebe policijskih ovlašćenja ne smije biti mjesta lažnoj solidarnosti među službenicima, jer se zloupotrebom službenih ovlašćenja ogromnoj većini savjesnih i odgovornih policijskih službenika, samoj policijskoj službi i čitavom društvu čini nemjerljiva šteta.

Pažin je saopštio da Crna Gora pridaje veliki značaj poštovanju Evropske konvencije što se ogleda i kroz stoprocentno izvršavanje svih presuda Evropskog suda. U tom kontekstu izrazio je posebno zadovoljstvo i zbog ocjene čelnika Savjeta Evrope da Crna Gora danas služi za primjer među članicama ove najstarije panevropske organizacije kada je riječ o izvršavanju presuda Evropskog suda.

"Dakle, sve presude koje su donošene u odnosu na Crnu Goru su ili već izvršene ili su u postupku izvršenja", naveo je potpredsjednik Pažin.

Ukazao je na niz značajnih aktivnosit koje su crnogorske državne institucije sprovele u pravcu sprečavanja zloupotreba službenih ovlašćenja u policijskoj službi i zatvorskom sistemu.

Pažin je poručio da se Crna Gora ne zadovoljava postignutim i da crnogorske institucije ne smiju štedjeti truda da obezbijede što efikasniju zaštitu ljudskih prava i što odgovorniji i profesionalniji rad policijskih i zatvorskih službenika, izrazivši zahvalnost međunarodnim partnerima, prije svih Savjetu Evrope i Evropskoj uniji, kao i organizacijama civilnog društva, koji svojim analizama i preporukama pružaju veliku podršku crnogorskim državnim institucijama u ovom pogledu.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.