Bregu: Proces evropskih integracija nije za političare već za građane
Foto:RCC

Bregu: Proces evropskih integracija nije za političare već za građane

U očekivanju zvanične odluke sa sastanka Evropskog Savjeta o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, za Savjet za regionalnu saradnju (RCC), kao i za cijeli region, veoma važno je da se ponovi da je Zapadni Balkan sastavni dio Evropske unije, poručila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na 38. sastanku Odbora ove organizacije održanom danas u Sarajevu.

"Proces evropskih integracija treba se uvijek kretati naprijed, a efekti negativne odluke neće biti nimalo laki za region. Po prvi put od kada se mjeri njihovo proevropsko raspoloženje, 56 posto građana Zapadnog Balkana izrazilo je podršku evropskim integracijama, što nam pokazuje da ovaj proces nije proces za političare, već za građane. Građanima je potreban podsticaj,“ rekla je Bregu.

Ona je naglasila da je u pogledu sprovođenja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor i drugih reformskih programa za ekonomije najvažnije da ispunjavaju svoje obaveze.

"Ne treba dozvoliti da se bilateralni sporovi preliju na cijeli proces regionalne saradnje, koja napreduje kad god postoji politička volja. Regionalna saradnja je ključni element evropske perspektive Zapadnog Balkana. Deklaracija iz Novog Sada predstavlja priliku za novi podsticaj regionalnoj saradnji. Važno je da regionalne inicijative obuhvataju sve partnere sa Zapadnog Balkana i da se zasnivaju na prethodno preuzetim obavezama, prije svega obavezama ostvarivanja rezultata u sprovođenju regionalnog ekonomskog prostora prije samita u 2020. godini. Savjet za regionalnu saradnju može pomoći u tome“, istakla je Bregu. 

Predstavnici Evropske unije čestitali su Savjetu za regionalnu saradnju na dosadašnjim impresivnim rezultatima u radu, nazivajući ovu organizaciju centrom regionalne saradnje. Prenijeli su podršku Evropske komisije svim novim inicijativama usmjerenim na jačanje regionalne saradnje sve dok su one sveobuhvatne i ne ometaju rad postojećih inicijativa.       

Generalna sekretarka Bregu predstavila je Odboru svoju novu zamjenicu, Tanju Miščević, koja je svoju dužnost preuzela 9. oktobra 2019.

„Iako nova u organizaciji, imam puno iskustva u procesu evropskih integracija i regionalne saradnje i spremna sam da to iskustvo podijelim,“ rekla je nova zamjenica generalne sekretarke u svom prvom obraćanju Odboru, te se zahvalila generalnoj sekretarki i osoblju Sekretarijata na iskazanoj dobrodošlici u ovu organizaciju. 

Odbor je usvojio izvještaj generalne sekretarke o aktivnostima organizacije realizovanim od prethodnog sastanka Odbora u maju, kao i informaciju o koordinacionom sastanku Trojke Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju i Evropske unije održanom prethodnog dana. Odbor je usvojio i budžet Savjeta za regionalnu saradnju za 2020. godinu, te donio odluku o datumima sastanaka za narednu godinu.    

Današnji sastanak Odbora Savjeta za regionalnu saradnju bio je „obojen u ružičasto“ kao simboličan akt podrške ženama i muškarcima oboljelim od raka dojke i doprinos podizanju svijesti o ovoj široko rasprostranjenoj bolesti.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.