EU ne treba da odustane od procesa proširenja
Foto: Ilustracija

Sekretar Evropskog pokreta Njemačke

EU ne treba da odustane od procesa proširenja

U Evropskoj uniji (EU) danas vlada mnogo veće raspoloženje za proširenje, nego što je to bilo 2009, kaže generalni sekretar Evropskog pokreta Njemačke Bernd Hiteman.

Hiteman, koji je sinoć učestvovao na palenu o proširenju EU, u okviru Beogradskog bezbjednosnog foruma, u izjavi Tanjugu ističe da EU ne treba da odustane od procesa proširenja.

Upitan šta misli o određivanju 2025. godine kao datuma za priključenje Srbije i Crne Gore EU, Hiteman je rekao da misli da to nije pitanje datuma, već toga da se uradi ono što je neophodno.

"Ne samo u Srbiji i Crnoj Gori, već i u samoj EU", rekao je on, navodeći da treba da se kroz zajednički program poboljšaju integracije između Zapadnog Balkana i ostatka Evrope.

Hiteman je ocijenio da nije uvijek od pomoći imati određen datum za pristupanje EU, kao što je 2025. godina, ali da je to važno kako bi postojao fokus i kako bi se dale smjernice za dalje postupanje.

"Ako ne date smjernicu, niko neće uraditi domaći zadatak", rekao je generalni sekretar Evropskog pokreta Njemačke.

Upitan šta su najveći problemi i prepreke za integraciju Srbije u EU, Hiteman je rekao da je to pouzdanost u oblastima pravde i prava, slobode medija, mogućnostima za mlade da žive u zemlji demokratije i pluralizma, prenosi B92.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.