Zajedničkim zalaganjem i saradnjom do izgradnje mira i bezbjednosti u regionu
Foto: MOD

Skup SEDM-a u Bukureštu

Zajedničkim zalaganjem i saradnjom do izgradnje mira i bezbjednosti u regionu

Terorizam, ekstremizam, migracije, sajber i hibridne prijetnje, zajednički su izazovi zemalja regiona, i važno je ujedinjeno djelovati kako bi se obezbijedio trajni mir i stabilnost, kazao je državni sekretar Ministarstva odbrane Slobodan Filipović, na sastanku u Bukureštu, u okviru Inicijative ministara odbrane Jugoistočne Evrope (SEDM).

Razmatrane su teme od značaja za buduću perspektivu Inicijative, sa fokusom na regionalnu bezbjednost, ilegalne migracije, sagledavanje progresa aktuelnih projekata i definisanje novih modaliteta saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Filipović je naglasio da je Crna Gora posvećena jačanju regionalne saradnje i snaženju dobrosusjedskih odnosa, kao jednom od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva, koji je presudan za ukupan napredak regiona.

Kako se napominje u saopštenju Ministarstva odbrane, istakao je da je SEDM inicijativa veoma važna platforma za razvoj regionalne saradnje u oblastima kao što su, jačanje integriteta u sektoru odbrane, liderstva žena u tom i sektoru bezbjednosti, interkonekcije vojnih bolnica i razvoja simulacione mreže u zemljama Jugoistočne Evrope. On je, takođe, naglasio da je ta inicijativa odlična platforma za kanalisanje evroatlantskih aspiracija zemalja regiona, koje su garant mira i bezbjednosti.

Učesnici sastanka potvrdili su odlučnost u pružanju podrške projektima SEDM inicijative i poručili da su spremni za dalje promovisanje regionalne saradnje kroz jačanje dobrosusjedskih odnosa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.