Veliki uspjeh Crne Gore u arbitražnom postupku protiv Olega Deripaske
Oleg Deripaska

Tribunal odbio da dalje odlučuje o tužbenim zahtjevima Deripaske

Veliki uspjeh Crne Gore u arbitražnom postupku protiv Olega Deripaske

Investicioni arbitražni postupak između Olega Deripaske i Crne Gore konačno je okončan 15. oktobra 2019. godine, kada je postupajući arbitražni tribunal strankama dostavio svoju konačnu odluku. Takvom odlukom, arbitražni tribunal je jednoglasno utvrdio da bilateralni sporazum o zaštiti stranih investicija koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, nije primjenljiv na Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Kako se navodi, arbitražni tribunal se oglasio u potpunosti nenadležnim i odbio da dalje odlučuje o tužbenim zahtjevima Deripaske.

"Arbitražni tribunal je, dodatno, odredio da Deripaska Crnoj Gori nadoknadi sve troškove arbitraže i pravnog zastupanja koje je Crna Gora do sad snosila u ovom postupku", navodi se u saopštenju.

 Deripaska je ovaj arbitražni postupak pokrenuo decembra 2016. godine tvrdeći da je Crna Gora prekršila više obaveza sadržanih u pomenutom sporazumu o zaštiti stranih investicija.

"Iako nije bila opredijeljena tačna vrijednost spora, prethodno je najavljivano da će biti zahtijevana naknada štete ne manja od 600 miliona eura. Donošenjem konačne odluke u ovom postupku, Crna Gora je u potpunosti pobijedila potpuno neosnovane argumente Deripaske, i time odnijela još jednu u nizu pobjeda protiv Deripaske i njegovih kompanija", saopšteno je.

Iz Ministarstva ekonomije podsjećaju da je ovo bio treći arbitražni postupak pokrenut protiv Crne Gore u vezi sa privatizacijom, poslovanjem i stečajem KAP-a.

"Prethodna dva postupka je pokrenula kiparska kompanija Deripaske, CEAC Holdings Limited, pri čemu jedan po osnovu bilateralnog sporazuma o zaštiti stranih investicija između Srbije i Crne Gore i Republike Kipar, a drugi po osnovu Ugovora o poravnanju iz novembra 2009. godine.

U oba takva postupka postupajući arbitražni tribunali su odbijali CEAC-ove zahtjeve i dosudili Crnoj Gori troškove postupka. CEAC i dalje odbija da dobrovoljno isplati iznose na koje je obavezan pomenutim arbitražnim odlukama, i opstruira sudske postupke kroz koje Crna Gora pokušava prinudno da naplati svoja potraživanja", navodi se u saopštenju.

Arbitražni tribunal u postupku protiv Deripaske činili su predsjedavajuća Jean Kalicki, i ko-arbitri Brigitte Stern i Zachary Douglas QC.

Crnu Goru su zastupali advokatska kancelarija Moravčević Vojnović i partneri AOD (u saradnji sa Schönherr) iz Beograda (advokati Slaven Moravčević, Jelena Bezarević Pajić, Tanja Šumar i Vanja Tica) i David Pawlak iz Varšave i Vašingona. Tužioca su u ovom postupku zastupali Egorov Puginsky Afanasiev & Partners (Moskva), prof. Guglielmo Verdirame i dr Kate Parlett (London) i Hecate Legal Advisory LLC (Moskva).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.