Vujošević negirao da je bilo pritisaka na njega u pritvoru
Vujošević

UIKS saopštio

Vujošević negirao da je bilo pritisaka na njega u pritvoru

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saslušala je pritvorenika Nenada Vujoševića, koji je negirao navode da su ga provocirali drugi pritvorenici i da je na njega vršen pritisak, saopšteno je Dnevnim novinama iz UIKS-a.

“U cilju provjere navoda prenesenih od strane pojedinih medija, da je N.V. provociran od strane drugih lica, te da je na njega vršen pritisak, sa imenovanim pritvorenikom je obavljen razgovor, kojom prilikom je ovo lice negiralo predmetne navode, istakavši da od dana dolaska u UIKS-a, nije imao bilo kakvih problema sa zaposlenima, niti sa pritvorenim licima”, naveli su iz Uprave.

Naime, Vujoševićev branilac, advokat Borivoje Borović kazao je prije dva dana da je zabrinut za svog klijenta jer i u zatvoru postoje određene osobe koje pokušavaju da izvuku infromacije od njega.

“Saopštio mi je da su u zatvoru pokušali da mu se približe neki zatvorenici ne bi li ga natjerali da bilo što progovori i tako zloupotrijebili iskaz protiv njega, kao što je to bilo u predmetima Ljuba Bigovića i ostalih, kada je cimer iz pritvora postao zaštićeni svjedok. Takođe, klijent mi je kazao da mu je neko od advokata dolazio u posjetu u zatvoru i razgovarao sa njim u vezi sa instrukcijama šta da kaže i eventualnog statusa svjedoka saradnika”, kazao je Borović.

Kako su naveli u odgovorima iz UIKS-a, članom 73, stav 1 Zakonika o krivičnom postupku Crne Gore propisano je da ako se okrivljeni nalazi u pritvoru, branilac se može sa njim dopisivati i razgovarati bez nadzora.

“Članom 183, stav 1 navedenog Zakonika, propisano je da po odobrenju sudije za istragu, a po potrebi i pod njegovim nadzorom ili nadzorom lica koje on odredi, pritvoreno lice mogu posjećivati supružnik ili lice sa kojim živi u trajnoj vanbračnoj zajednici i njegovi bliski srodnici, a na njegov zahtjev doktor medicine i druga lica. Shodno članu 39, stav 3 Pravilnika o bližem načinu izvršavanja pritvora, posjete pritvorenim licima obavljaju se u posebnoj, za to namijenjenoj prostoriji, pod nadzorom službenika obezbjeđenja kojeg odredi lice koje rukovodi zatvorom”, naveli su iz UIKS-a.

Posjete advokata i drugih lica pritvoreniku Vujoševiću, kako navode, kao i svim drugim pritvorenim licima obavljaju se u skladu sa citiranim odredbama, po prethodno pribavljenom odobrenju sudije za istragu.

Podsjetimo, osumnjičeni Nenad Vujošević je prije dva dana, umjesto dopune iskaza odbrane pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević, zatražio da mu se omogući bolničko liječenje jer se boji da bi zbog težine bolesti mogao preminuti u Istražnom zatvoru i ujedno je ponudio jemstvo za puštanje na slobodu.

Vujošević, koji se nalazi u Istražnom zatvoru zbog sumnje da je počinio krivično djelo protivzakoniti uticaj, te da je dio kriminalne grupe odbjeglog biznismena Duška Kneževića, podnio je zahtjev za dopunu iskaza još prije desetak dana, međutim njegov advokat Borivoje Borović nije o tome obaviješten tako da se čekalo da branilac stigne iz Srbije.

Borović je naveo da u ovom trenutku ne postoji nijedan dokaz protiv Vujoševića, te da postojeći snimci ne predstavljaju zakonski dokaz.

Takođe je istakao da ne postoji nijedan svjedok u ovom slučaju, kao nijedno vještačenje, te da su dobili rješenje od Apelacionog suda kojom je odbijen razlog za pritvor Vujoševiću na osnovu uticaja na svjedoke.

“Mi ćemo ponovo uputiti zahtjev za puštanja iz pritvora i priložićemo jemstvo, odnosno moj klijent će založiti stan, kako bi se branio sa slobode. On je kazao da je veoma uznemiren i uplašen i mislim da postoje sve osnove da se on brani sa slobode”, kazao je advokat Borivoje Borović.

Izvor:Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.