Savjet ministara EU bez saglasnosti o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom
ilustracija

Han se nada da će lideri EU na samitu ispraviti ovu odluku

Savjet ministara EU bez saglasnosti o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Savjet ministara EU nije se saglasio o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, saopštila je posle sastanka Titi Tuparainen, ministarka spoljnih poslova Finske.

Tuparainen je rekla da će predsjednik Evropskog savjeta Donald Tuska staviti ovo pitanje na dnevni red samita evropskih lidera u četvrtak ili petak u Briselu.

Komesar za proširenje, Johanes Han je izrazio žaljenje što je Savjet ministara propustio priliku da donese jasnu odluku o otvaranju pregovora.

"Ovo nije bio trenutak slave za EU, mada ne želim da krivim bilo koga", rekao je Han, dodajući da se nada kako će lideri EU na samitu ispraviti ovu odluku.

"Ogromna većina zemalja članica prihvatila je po treći put u 15 mjeseci preporuku Evropske komisije da otvorimo pregovore. Žalim što to nismo učinili. Ovo nije nešto na šta možemo biti ponosni. Svako dalje odlaganje ugrožava naž kredibilitet u regionu i nastojanja da budemo jači igrač na globalnom planu", rekao je Johanes Han, prenio je Rts.

Glavne prepreke otvaranju pregovora sa dvije balkanske države bili su Francuska i Holandija. Francuska je stavila do znanja da ne prihvata pregovore ni sa jednom od dvije balkanske zemlje, tražeći prethodnu izmjenu metodologije pristupnih pregovora i dodatni izvještaj Evropske komisije o reformama u Skoplju i Tirani.

U praksi, ovaj stav bi mogao da znači odlaganje odluke o pregovorima najmanje do sredine sledeće godine, moguće i duže, i to nakon što je odluka već dva puta odložena.

Odluku o ovom pitanju moraće da donesu lideri EU na samitu krajem nedelje u Briselu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.