Nikšić: Djeca obišla žene koje proizvode i prodaju domaće proizvode
Foto:MPRR

Međunarodni dan seoskih žena i Svjetski dan pješačenja

Nikšić: Djeca obišla žene koje proizvode i prodaju domaće proizvode

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava, udruženje “Putevima predaka” i Biciklistički klub Perun u Nikšiću su danas obilježili Međunarodni dan seoskih žena i Svjetski dan pješačenja.

Ideja da se 15. oktobra obilježava Svjetski dan seoskih žena pokrenuta je 1995. godine, na Konferenciji Ujednjenih nacija o ženama, održanoj u Pekingu. Takođe, 15. oktobra obilježava se i Svjetski dan pješačenja.

Tim povodom, članovi udruženja i biciklističkog kluba, zajedno sa učenicima  OŠ “Mileva Lajović Lalatović” i djeca iz vrića “Kosovka Djevojka”, sa nastavnicima i vaspitačima posjetili su gradsku pijacu u Nikšiću, gdje su obišli žene koje proizvode i prodaju domaće proizvode, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Cilj obilaska bio je, kako se dodaje,da se u razgovoru sa ženama upoznaju sa načinom rada i životom žena koje žive na selu i proizvode zdravu i kvalitetnu hranu.

723422386165255222159585329017390187413504n

Foto:MPRR 

Takođe, šetnjom kroz gradski park i park šumu Trebjesa stavljen je akcenat na pješačenje kao najblagotvorniji način rekreacije, važnost zdravih stilova života i očuvanja životne sredine.

“Cilj akcije je da ukažemo na značaj seoske žene i njen veliki doprinos društvu. Iako seoske žene širom svijeta imaju važnu ulogu u razvoju seoskih područja, poljoprivrednoj proizvodnji i obezbjeđivanju egzistencije svojim porodicama, njihova uloga nije dovoljno promovisana”, ističe predsjednica NVU Putevima predaka Ana Petrović Njegoš.  

742702556165127922172317203628043452022784o

Foto:MPRR 

Petrović je istakla da se na ovaj način jasno šalje više poruka najmlađoj populaciji, od važnosti zdravih stilova života i rekreacije, očuvanja životne sredine, do poštovanja truda i vrijednog rada žena koje na selima proizvode zdravu i organsku hranu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.