Obećavajuće perspektive saradnje sa Sičuanom

Obećavajuće perspektive saradnje sa Sičuanom

Perspektive za saradnju kineske “zemlje izobilja” – Sičuana sa partnerima iz međunarodne zajednice, među kojima je i Podgorica, mnogobrojne su i obećavajuće, konstatovano je na Prvom međunarodnom forumu razvoja i saradnje gradova prijatelja ove provincije, na kome učestvuje delegacija Glavnog grada na čelu sa sekretarom za finansije Miomirom Jakšićem.

IMG201910151349071030x1011

Jakšić, foto: PG biro

Forum se održava u glavnom i najvećem  gradu Sičuana – Čengduu, u okviru globalne kineske incijative „Pojas i put”, saopšteno je iz PG Biroa.

Na samitu su predstavljena dva dokumenta kao osnov buduće saradnje – Sičuanska deklaracija o saradnji i razvoju međunarodnih gradova prijatelja i Povelja o Alijansi u kulturi i turizmu međunarodnih gradova prijatelja Provincije Sečuan (CTAISC)Sičuanskom deklaracijom predviđa se produbljivanje prijateljskih odnosa, uspostavljanje širokog konsenzusa i širenje saradnje među gradovima i regijama učesnicima Foruma.

"Izražava se uvjerenje da saradnja prijateljskih gradova predstavlja važan dio i temelj međudržavne diplomatije i iskazuje spremnost da se radi na uspostavljanju novih dugoročnih mehanizama razmjene i novih platformi za praktičnu saradnju na planu infrastrukturnog povezivanja i intenziviranja trgovine i investicija. Poveljom o Alijansi u kulturi i turizmu za međunarodne gradove prijatelje Provincije Sečuan (CTAISC) predviđa se da ovo tijelo bude posvećeno promociji razmjene i saradnje u oblasti kulture i turizma i predlaže da se svake dvije godine održava umjetnički festival  gradova prijatelja, na kome bi se predstavljali talenti i projekti", navodi se u saopštenju.

Delegacija Podgorice učestvovala je na pod-forumu o trgovini i logistici, na kojem je posebno potencirana prednost dobre saobraćajne povezanosti Sičuana sa susjedima Kine i dalje sa Evropom, posebno u dijelu željezničke infrastrukture.

"Pored ovog, održani su i pod-forumi o energiji i infrastrukturi, nauci, tehnologiji i inovacijama, agrikulturi i ruralnim oblastima, kao i o kulturi i turizmu", saopšteno je.

Forumu u Čengduu prisustvuje preko 3.000 predstavnika regija i gradova iz 32 države. Skup je otvorio guverner Provincije Sičuan Jin Li, a učesnike su pozdravili i potpredsjednik kineske Asocijacije za prijateljstva sa stranim državama Ši Juan i generalni direktor Odjeljenja za međunarodne ekonomske odnose u Ministarstvu inostranih poslova Kine Vang

Šaolong.Inicijativa „Pojas i put”, u okviru koje je održan Forum, je globalna razvojna strategija, koju je 2013. godine inicirao kineski predsjednik Si Đinping. Njen cilj je razvoj infrastrukture, odnosno poboljšanje veza između Azije, Evrope i Afrike, obuhvata 152 države i međunarodne organizacije, a njena vrijednost bi trebalo da bude 1.000 milijardi dolara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.