Turci zauzeli auto-put i tri strateška mjest, Njemačka i Francuska traže od Erdogana da odmah obustavi agresiju
Raste broj sirijskih izbjeglica, foto:Tanjug/Ap

Turci zauzeli auto-put i tri strateška mjest, Njemačka i Francuska traže od Erdogana da odmah obustavi agresiju

Na sjeveru Sirije u toku je razmještanje trupa pod upravom predsjednika Sirije Bašara el Asada, kao odgovor na tursku ofanzivu protiv Kurda. Francuska i Njemačka pozvale su turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da odmah obustavi agresiju. Broj sirijskih izbjeglica raste i dostigao je 200.000.

Kurdi na sjeveru Sirije u pomoć su pozvali državnu vojsku da bi zajedničkim snagama zaustavili, za sada, uspješnu tursku ofanzivu.

Nakon pet dana Turci su zauzeli auto-put i tri strateška mjesta unutar 30 kilometara od granice, potisnuvši kurdske milicije. Stižu izvještaji o brojnim civilnim žrtvama.

"Raketa je pogodila vozilo Sirijskih demokratskih snaga koji je prolazio ispred nas i mnogi moji prijatelji su poginuli. U kombiju je bilo dosta novinara koji su intervjuisali civile. I oni su mrtvi", kažu u sirijskom gradu Tal Tamru.

Raste bojazan od slobodnih džihadista. U zatvorima na sirijskom sjeveroistoku nalazi se njih oko 12.000, a Kurdi tvrde da ih je već pobjeglo 800. Erdogan odbacuje takve dezinformacije i tvrdi da je njihov cilj provokacija Zapada.

"Podijelićemo teroristički koridor od 480 kilometara po sredini. Ući ćemo 30 do 35 kilometara u dubinu sirijske teritorije, što smo i na mapama predvidjeli kao bezbjednu zonu", istakao je Redžep Tajip Erdogan.

Pojedine evropske zemlje razmatraju čak prebacivanje džihadista iz sirijskih zatvora u Irak, gdje bi im se sudilo za ratne zločine.

Osude ofanzive iz Berlina i Pariza

Njemačka kancelarka Angela Merkel osuđuje ofanzivu Turske. Kaže da će destabilizovati čitav region i omogućiti da se teroristi ponovo aktiviraju.

"Turska mora da traži drugo rješenje za svoje bezbjednosne prijetnje. Ova ofanziva mora da se okonča, jer su humanitarne posledice katastrofalne zbog rizika od novog ekstremizma", izjavila je Angela Merkel.

Tursku ofanzivu osudio je i predsjednik Francuske Emanuel Makron.

"Tražimo da Turska odmah obustavi ofanzivu koja prijeti da stvori veliku humanitarnu krizu i oživi Islamsku državu u regionu", naglasio je Makron.

Predsjednik SAD Donald Tramp naredio je američkim trupama da se prebace na jug, ali da ostanu u Siriji.

Upozorio je Ankaru da će joj u slučaju da izazove humanitarnu krizu uvesti oštre sankcije.

Turska planira da potisne kurdske borce dalje od granice kako bi se u pročišćeno područje vratilo oko tri miliona sirijskih izbjeglica.

Izvor:RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.