Brajović: Kao lider u procesu evropske integracije Crna Gora podržava napredak Srbije na tom putu
Foto: Skupština CG

Delegacija Skupštine učestvuje na Interparlamentarnj uniji u Beogradu

Brajović: Kao lider u procesu evropske integracije Crna Gora podržava napredak Srbije na tom putu

Delegacija Skupštine Crne Gore koju predvodi predsjednik Ivan Brajović učestvuje na 141. Skupštini Interparlamentrane unije (IPU) se održava u Beogradu.

Prije zvaničnog otvaranja Konferencije Brajović je imao susret sa  predsjednicom Narodne skupštine Republike Srbije Majom Gojković. 

Tom prilikom Brajović je istakao posvećenost Crne Gore daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa sa Republikom Srbijom, utemeljenim na realnim političkim i ekonomskim interesima, kao i geografskoj upućenosti.

"Kao lider u procesu evropske integracije, Crna Gora podržava napredak Srbije na tom putu i spremna je da i u narednom periodu bude konstruktivan partner, između ostalog prenošenjem iskustva i znanja", istakao je Brajović.

Čestitao je Gojković na ponovnoj organizaciji zasijedanja IPU u Beogradu nakon 56 godina, što je od značaja za cijeli region.

Gojković ukazala je na važnost kontinuiteta parlamentarne saradnje čime se daje dodatni podstrek za međusobno razumijevanje i razvoj dobrosusjetskih odnosa.

Kako su naveli iz Skupštine CG, sagovornici su se saglasili da integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU nema alternativu, te da snaženje sigurnosti i bezbjednosti regiona predstavlja ključni preduslov daljeg napretka u integracionom procesu.  

Na sastanku sa predsjednikom Senata Republike Argentine Federikom Pinjedom, Brajović je iskazao zadovoljstvo tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima između Crne Gore i Argentine, koji datiraju još iz 1904. kada je Crna Gora imenovala prvog počasnog konzula u Buenos Ajresu.

Dvojica predsjednika su istakli pozitivnu ulogu i doprinos crnogorskih iseljenika snaženju veza dvije države, kao i aktivnosti u oblasti obrazovanja i kulture. Predsjednik Brajović je zahvalio na podršci Argentine u očuvanju kulturnog identiteta crnogorskih iseljenika.

Predsjednik Senata Argentine naglasio je da je u argentinskom Senatu maja 2017. godine formirana parlamentarna Grupa prijateljstva sa Crnom Gorom te da je namjera da se u narednom periodu intenziviraju politički kontakti dvije države. Naglasio da ovaj sastanak predstavlja dobru osnovu za preciziranje oblasti ekonomske saradnje i dalje povezivanje dvije države.

Predsjednik Skupštine Crne Gore sastao se i sa Amal El Kubaisi, predsjednicom Federalnog nacionalnog savjeta Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tom prilikom, Brajović je naglasio značaj koji Crna Gora pridaje razvoju prijateljskih i bliskih odnosa sa UAE i izrazio zadovoljstvo dostignutim stepenom političkog dijaloga, uz podsjećanje da su Crna Gora i Emirati  u 2018. obilježili deset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Crna Gora posebno cijeni doprinos Ujedinjenih Arapskih Emirata razvoju i realizaciji vrijednih  infrastrukturnih projekata, koji dodatno afirmišu našu državu  kao sigurnu i atraktivnu investicionu destinaciju. Dobri primjeri zajedničkih ekonoskih odnosa mogu biti Porto Montenegro i Kapital plaza, a očekujemo da će se konkretna saradnja nastaviti i na polju turizma, kulture, nauke, obrazovanja, sporta i omladine", naveo je Brajović.

Na ovogodišnjoj Skupštini Interparlamentarne unije učestvuju poslanici iz oko 140 zemalja, uz prisustvo preko 70 predsjednika parlamenata iz cijelog svijeta. Delegaciju Skupštine Crne Gore čine poslanici Suad Numanović, Jovanka Laličić i Miloš Nikolić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.