Ovo su simptomi koji ukazuju da vam vid slabi
Foto: Ilustracija

Ovo su simptomi koji ukazuju da vam vid slabi

Gubitak vida najčešće se dešava postepeno. Upozoravajući znakovi mogu da budu takvi da ih i ne primijetimo sve dok ne počnu da stvaraju ozbiljnije probleme, kao što je glaukom.

Nekoliko je simptoma koji upućuju na to da treba posjetiti stručnjaka.

Noćna vožnja

Skoro 60 odsto svjetske populacije zahtjeva korekciju vida. Ali, dobra je vijest da je 80 odsto vizuelnih poteškoća moguće izbjeći i ispraviti. Promjene u vidu zapazimo tek tokom vremena, čak i kad su one sitne ili postepene. Redovni očni pregled ključan je za rano dijagnostifikovanje bolesti oka i korekcije vida.

Za većinu odraslih osoba prvi znak da se vid mijenja je otežana noćna vožnja. Kad vozite noću, obratite pažnju na to možete li jasno da vidite druge autumobile i saobraćajne znakove. Ako vam noću svjetla jako smetaju, ne možete da vidite znakove ili imate poteškoće prilikom razlikovanja objekata, kontaktirajte oftalmologa.

Opšte zdravlje, od ishrane do navika spavanja, može da utiče na oči. Ukoliko su vam nedavno dijagnostikovali dijabetes, lupus, poremećaj štitne žlijezde ili neko drugo stanje koje može da utiče na oči, morate da počnete da se brinete za vid i da se posavjetujte sa oftalmologom.

Očni pregledi ne identifikuju samo promjene vida nego oftalmologu daju priliku da procijeni zdravlje očiju i kapaka. Iako se neke infekcije povuku same od sebe, mnoge su zarazne i postoji mogućnost od trajnih posledica. Ukoliko osjećate svrab, primijetili ste crvenilo – vrijeme je za pregled, piše Dnevni avaz.

Tačke i aure

Smetnje dok gledate – uz tačke i aure, možete da primijetite i male plutajuće čestice. Ukoliko se to dogodi iznenada, ovakve smetnje mogu da upućuju na odvajanje mrežnjače ili na druge ozbiljne probleme sa mrežnjačom pa idite hitno na pregled.

Ako nemate nijedan od simptoma, vid provjeravajte barem jednom u dvije godine. U slučaju dijabetesa u porodici, glaukoma ili drugih naslednih stanja, vid bi trebalo proveravati češće.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.