Cetinjanin otvara Školu gusala u svom gradu
Stefan Marković, foto: RTV Cetinje

Cetinjanin otvara Školu gusala u svom gradu

Cetinjanin Stefan Marković, koji već deset godina svira gusle otvara besplatnu Školu gusala u tom gradu.

Škola će sa radom početi prvog novembra, a nosiće naziv "Vladika Vasilije Petrović".

Marković je kazao da gusle smatra izuzetno bitnim pozivom budući da su, prema njegovim riječima, modernizacijom društva i komerijalizacijom samog instrumenta, te njihovom upotrebom u političke svrhe, dovedene na rub egzistencije, prenosi RTV Cetinje.

"Gusle su crnogorski nacionalni instrument, koji je duboko ukorijenjen u našoj tradiciji, kao i kod susjednih država, u Sbiji, Albaniji, BiH, Hrvatskoj. Ono što odvaja Crnu Goru jeste da se u Crnoj Gori najviše radilo na usavršavanju ovog plemenitog umijeća, koje će konačno dobiti svoj značaj kada bude uvršteno na listu nematerijalnih kulturnih dobara Crne Gore. Škola ne nosi sasvim slučajno ovo ime, riječ je o dragulju naše istorije, o ličnosti koja je, mogu reći slobodno, pomalo i zaboravljena, što nije pošteno. Vladika Vasilije je prvi napisao istoriju Crne Gore u djelu "Kratka istorija Crne Gore". Takođe se zalagao za osnivanje škole u našoj državi, sa kojim ciljem je išao u Rusiju, gdje je i preminuo"– rekao je Marković.

Ističući da će škola raditi dva puta sedmično po sat I po vremena, polaznici će biti raspoređeni u grupe a broj grupa će zavisiti od broja članova.

"Želim napomenuti da ne strijemim kvantitetu, vec kvalitetu.Ono što je veoma bitno je da škola nema nikakve političke pretenzije, svi dobre volje su dobrodošli, od sedam do sedamdesetsedam, takođe nije uslov da polaznici imaju gusle, budući da radim na obezbjeđivanju instrumenata.U startu sam dobio podršku Društva guslara "Sv Ivan Crnojević" i predsjednika Rajka Radovića, koji je kao i svi čladovi pokazao dobru volju da budu gosti na časovima, kako bi polaznici mogli da uče od više guslara, a ne samo od mene.Iza sebe imam deset godina rada u toku kojih sam sa guslama imao preko pet stotina nastupa u Crnoj Gori i inostranstvu, zato sam dobio želju da sve što sam naučio i iskusio u ovom periodu prenesem na polaznike, jer svako kulturno nasleđe i tradicija mora da ima podmladak" – naglašava Marković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.