Crna Gora danas bezbjednija i spremnija da se suoči sa rizicima od katastrofa
Marija Vučinović

Vučinović i Nuhodžić svečano otvorili konferenciju - 13.oktobar Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa 2019, „Budi odgovoran – smanji rizik“

Crna Gora danas bezbjednija i spremnija da se suoči sa rizicima od katastrofa

Država Crna Gora je, danas, bezbjednija i spremnija da se suoči sa rizicima od katastrofa, izjavila je ministarka u Vladi Crne Gore Marija Vučinović , otvarajući Konferenciju - 13.oktobar Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa 2019, „Budi odgovoran – smanji rizik“.

“Angažovanjem svih relevantnih subjekata, jasno definisanom Nacionalnom strategijom, kao i prepoznavanje važnosti preventivnog djelovanja na svim nivoima vlasti, uspjeli smo da u relativno kratkom periodu, uspostavimo sistem, koji omogućava da Crna Gora u svakom trenutku može odgovoriti svim izazovima i prijetnjama, koje potencijalne katastrofe mogu da proizvedu", kazala je Vučinović.

Zahvaljujući viziji i odgovornom pristupu Vlade Crne Gore, uspostavljen je prema njenim riječima sistem, koji je kroz stručne i edukativne aktivnosti o smanjenju rizika od katastrofa, promjenio svijest o važnosti prevencije svakog pojedinca.

"Efikasnost takvog sistema je dokazana na način da, i pored ne malog broja izazova sa kojima smo bili suočeni proteklih godina,nijesmo imali za posljedicu niti jednu ljudsku žrtvu. Upravo, današnja Konferencija treba da pokaže da Crna Gora, u kontinuitetu radi na podizanju svijest o prevenciji, ali i dalje ima za zadatak da sistem zaštite dodatno izgrađuje i nadograđuje, i u ljudskom i u tehnološkom smislu, kako bi potencijalni rizik od katastrofa bio sveden na prihvatljivu razinu.S obzirom na to da prirodne i sve druge katastrofe ne poznaju granice, tako i sve aktivnosti koje sprovodimo u cilju smanjenja rizika od katastrofa, mora da uključe i širu regionalnu suradnju, kako bismo, kao susjedi, jedni drugima olakšali i umanjili posljedice potencijalnih katastrofa", kazala je Vučinović.

Posebno bih naglasila da je učlanjenje Crne Gore u NATO savez dodatno ojačalo sistem zaštite i obezbjedilo pouzdanog i sigurnog partnera pred svim budućim izazovima.

"Vjerujem da će ova Konferencija predstavljati dodatan kvalitet u metodološkom sagledavanju problematike o kojoj danas diskutujemo, kao i ponuditi odgovore, i nova, učinkovitija rješenja”, poručila je Vučinović u uvodnom obraćanju.

48890105896869f2af097o

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić podsjetio je da je to ministarstvo i ranije obilježavalo ovaj dan, ali da po prvi put kampanju organizovano sprovodimo u saradnji sa Kabinetom ministarke bez portfelja i Ministarstvom prosvjete.

“To dodatno dokazuje da Vlada Crne Gore i resorna ministarstva sada sa mnogo više senzibiliteta i odgovornosti tretiraju ovo jako važno pitanje.Cilj kampanje koju realizujemo je podizanje nivoa svijesti kod građana u odnosu na rizik od raznih prirodnih i tehničko - tehnoloških nesreća, jačanje spremnosti za odgovor na katastrofe i ublažavanje posljedica od elementarnih i drugih nepogoda.Svima je jasno da su prirodne i druge nepogode sve češće i svojim obimom i trajanjem sve opasnije, što nas dodatno opominje da moramo raditi na izgradnji i jačanju nacionalnog, regionalnog i globalnog odgovora na katastrofe", kazao je Nuhodžić.

On je istakao da je jedan od ciljevakonferencije upravo to: da ukaže na opasnosti koje su prisutne kao rizik od elementarnih i drugih nepogoda, da pokažu šta su do sada uradili po tom pitanju i da definišu dalje ciljeve i zadatke.

"Zato ovu konferenciju doživljavam kao priliku da zajednički jačamo našu saradnju i napore u ovoj oblasti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova razumije potrebu izgradnje i jačanja kapaciteta za smanjenje rizika od katastrofa i posvećeno radi na realizaciji brojnih obaveza koje proizilaze iz nacionalnih prioriteta i međunarodnih dokumenata.U tom pogledu, želim da istaknem da smo jedna od rijetkih država koja je usvojila Strategiju za smanjenje rizika od katastrofa, u skladu sa smjernicama Sendai okvira.Strategijom smo definisali pravce razvoja, strateška rješenja i smjernice za smanjenje rizika od katastrofa, kao i prioritete sa institucionalnom osnovom za sprovođenje i finansiranje.Strategiju prati i Dinamički plan aktivnosti za period od 2018-2023. godine, koji je jasno definisao obaveze subjekata u sistemu na polju preventivnih mjera, operativnih aktivnosti i jačanja institucionalnih kapaciteta.Kao članica Ujedinjenih nacija, Crna Gora je imala i obavezu uspostavljanja Nacionalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa.Ovu obavezu smo realizovali i do sada održali šest konferencija na temu požara, poplava, zemljotresa i izrade strateških dokumenata.Takođe, ispunili smo i obavezu izrade Nacionalne baze podataka o štetama od prirodnih nepogoda koje su se dogodile u periodu od 2005. do 2018. godine na području Crne Gore", saopštio je ministar.

Posebnu pažnju kako je kazao posvećuju izradi planske dokumentacije u oblasti zaštite i spašavanja kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou.

"Želim da istaknem činjenicu da, kroz obrazovni program za osnovno i srednje obrazovanje, implementiramo posebnu međupredmetnu oblast – obrazovanje u oblasti smanjenja rizika od katastrofa.Na ovaj način, u kontinuitetu podižemo nivo svijesti i znanja o važnosti smanjenja rizika od katastrofa.Sa partnerima sa relevantnih međunarodnih adresa realizovali smo i realizujemo značajan broj programa i projekata koji se odnose na edukaciju stanovništva, opremanje sistema, izradu planske dokumentacije, obuke službenika itd.Takođe, naš zakonodavni okvir iz ove oblasti značajno je usaglašen sa pravnom tekovinom EU.Ipak, svjesni smo da imamo još puno posla u ovoj oblasti.Kao prioritet za naredni period, ističem izradu Nacionalne procjene rizika za sve vrste hazarda, izradu strategija za smanjenje rizika od katastrofa i procjena rizika na lokalnom nivou, jačanje postojećih i izgradnju novih kapaciteta za odgovor na prirodne i tehničko – tehnološke nepogode.Naravno, svjesni smo i da su neophodna nova ulaganja, kako bismo kvalitetnije upravljali rizicima od katastrofa i unaprijedili spremnost zajednice za djelovanje u slučaju katastrofa.Prirodne i ljudskim djelovanjem izazvane katastrofe predstavljaju opasnost za ljudsku bezbjednost, za materijalna i kulturna dobra i životnu sredinu.Za efikasan odgovor je neophodno da svi u sistemu damo doprinos svojim aktivnim odnosom prema ovom pitanju.U tom pogledu, pozdravljam održavanje ove konferencije, jer je ovo prilika da šire i potpunije sagledamo naša dosadašnja iskustva, razmijenimo znanje i dobre prakse, u cilju što kvalitetnijeg korišćenja naših ukupnih potencijala” poručio je Nuhodžić u uvodnom obraćanju.

488895731439879a26c3do

U uvodnom obraćanju, putem video poruke, šef Regionalne Kancelarije UN DRR za Evropu, Panda Abdilash je čestitao Crnoj Gori na uspješnoj implementaciji nacionalne baze podataka o gubicima prouzrokovanim katastrofama računajući na sve aktere koji rade na obezbjeđivanju održive upotrebe sistema za sve vrste katastrofa od najmanjih do najvećih.

“Znamo da se u Crnoj Gori ulažu napori da se poveća prevencija i prilagođavanje posebno kada su u pitanju klimatske promjene i povezani događaji koji se odnose na ekstremne vremenske prilike i poplave. Postoji kritična potreba da se pristupi rješavanju problema tehnoloških opasnosti, izbjegavanju katastrofa izazvanih od strane čovjeka i prevenciji kao glavnom odgovoru u cilju smanjivanja efekata katastrofa.Ohrabrujuće je čuti da postoje regionalne inicijative za prekograničnu saradnju i razmjenu znanja o rizicima kao što vidimo iz pozitivnog primjera UCPM-a", kazao je Abdilash.

On je naveo da je Crna Gora napravila značajne korake od usvajanja Sendai okvira 2015. godine posebno kada su u pitanju upravljanje i dugoročno planiranje.

"Usvajanje nacionalne strategije i izrada budžeta za plan smanjenja rizika ispunjavaju cilj Sendai okvira. U ovom pogledu postoji potreba za sprovođenjem nacionalne procjene rizika Crne Gore koja se zasniva na metodologiji i fazi uspostavljanja koje je već postavio Direktorat za vanredne situacije.Ono što je postignuto u ovom aspektu u posljednjih 18 mjeseci je ključno za jačanje znanja o rizicima, kretanjima, izloženosti i ranjivosti crnogorskog društva i ekonomije kada su u pitanju katastrofe”, zaključio je Abdilash.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.