Pogledajte kako izgleda bista Mire Marković u Požarevcu (FOTO)
Foto: D. Novković

Pogledajte kako izgleda bista Mire Marković u Požarevcu (FOTO)

U dvorištu porodične kuće u Nemanjinoj ulici broj 41 u Požarevcu, pored biste Slobodana Miloševića (1941-2006), u subotu je otkrivena bista i njegove supruge Mirjane Marković (1942-2019), čime je obilježeno šest mjeseci od njene smrti.

Bista je napravljena od bijelog mermera i na njoj je izrađen i cviet u kosi, koji je bio zaštitni znak Mirjane Marković, nekadašnje predsjednice JUL-a. Na postamentu biste, osim datuma rođenja i smrti, uklesano je - „Rođena u partizanima, umrla u izgnanstvu“, a ispod su imena njene djece, Marije i Marka.

Šestomjesečnom pomenu i otkrivanju biste nije prisustvovao niko od političkih funkcionera, iako su neki od njih bili najavljeni, na čelu sa počasnim predsjednikom SPS-a, Milutinom Mrkonjićem.

00mir2

Foto: D.Novković

Među prisutnima nije bilo nikog ni iz redova lokalnih političkih partija. Od ličnosti poznatih široj javnosti, prisustvovala je samo novinarka Ljiljana Milanović, supruga nekadašnjeg direktora RTS-a, Dragoljuba Milanovića.

00mir1

Vijenac od ćerke Marije i sina Marka: foto D. Novković

Prije otkrivanja nadgrobne biste, u susjednom dvorištu – u Kući Dobrnjčevih, održana je promocija petog djela knjige Mirjane Marković „Destierrada e imperdida“ - Prognana i neizgubljena“, za koji je predgovor napisala njena ćerka Marija Milošević, koja živi u Crnoj Gori, a pogovor njen sin, Marko Milošević, koji se od 2000. godine nalazi u Rusiji.

Jedan od promotera knjige bio je Branko Rakić, profesor na beogradskom Pravnom fakultetu.

00mir6

Foto: D. Novković

"Kad sam nekim svojim studentima čitao odlomke iz knjige, zapitali su se zašto ona nije uvrštena u njihovu obaveznu literaturu. Ona se sastoji od kratkih tekstova i podijeljena je u dva dijela. U prvom govori o zbivanjima u svijetu, a u drugom o našoj zemlji" – rekao je Rakić.

Promociji knjige i otkrivanju biste prisustvovali su i građani, koji su palili svijeće i upisivali se u knjigu žalosti.

Podsjećamo, Mirjana Marković preminula je 14. aprila u Moskvi, u 77. godini, a šest dana kasnije urna sa njenim posmrtnim ostacima položena je u zajedničku grobnicu, pod lipom ispred porodične kuće.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.