Jovićević: Izašla sam kao pobjednik iz bitke sa karcinomom
Foto: Ilustracija

Jovićević: Izašla sam kao pobjednik iz bitke sa karcinomom

U Crnoj Gori na godišnjem nivou od karcinoma dojke oboli oko 400 žena, od čega sa smrtnim ishodom završi njih 100, kazala je doktorica sa Kilinike za onkologiju i radiotereapiju Sanja Lekić.

"Preventiva je jako bitna, žene sa genetskom predispozicijom, nalaze seu faktoru rizika. A iako nije imala genetske predispozicije Suzana Jovićević, prije osam godina dobila je bitku sa karcinomom. Bolest je naučila da  bude u gardu, da osluškuje svoje tijelo, uživa u svakom danu i bori se kao lavica, za svoje snove", kazala je Lekić za Novu M.

Jovićević, prije osam godina izašla je kao pobjednik iz bitke sa karcinomom.

"Teško je bilo tada, ali teško je i danas. Jer neke bitke nikada ne prestaju", kazala je Suzana za Novu M.

Dodajući da je najteže je što svi mi koji prolazimo tu priču.

"Mislim da je to srednja dob trebamo pristojnije penzije i naknade za ova oboljenja. To kažem zato što su ovo jako skupe bolesti i svaki dan što ljekari prepišu, 80 posto ljekova se kupuje“, navodi Jovićević.

Iako imaju podršku psihologa i psihijatra, nedostaju im,  kaže i centri za  okupljanje. Ipak, bez obzira na sve, naučila je da  se izmjesti u neki svoj svijet, i stvari posmatra iz drugog ugla.

"Moj kancer je takav bio da mi je bilo rečeno da se radujem svakom novom jutru i svakom novom danu. Ja to i radim. Ponosna sam negdje na samu sebe i ima još jedna stvar da iskristališete svoj život i ljude oko sebe. Nebitno je da li su to prijatelji kumovi. Jednostavno kada ste bolesni nikoga nema, a ja kada pjevam, mogu pjevati i sama“, pojašnjava ona.

Sama, pak ne može podnijeti sve na svojim leđima, tako kaže, naiđu dani, kada joj u životnoj slagalici zafali po koja puzla.

"Ono najvrednije što je, načeto mi je zdravlje. Kažem da nisam bolesna, ali imam vječitu borbu osam godina, koja je sastavni dio mog dana. To povlači nus pojave koje izaziva hemoterapija i zračenje", kazala je Jovićević

Iz Klinike za onkologiju i radioterapiju kažu da se bolest na vrijeme otkrila, neophodna je prevencija, samopregledi dojki, koji treba da počnu od 20 do 25 godine, ultrazvučni pregledi, kao i mamografija, kažu iz Klinike za onkologiju i radioterapiju. 

"Od 45 godine života žene treba da rade jednput u dvije godine mamografiju, zavisno od dodatnih indikacija, mamografiju je potrebno radititi i jednom godišnje ili ako postoji rizik žene to rade i od četrdesete godine. Magnet dojki koji se može raditi ako postoji nejasnoća prethodno nabrojanim dijagnostičkim metodama“, ističe Lekić.

A za sve žene koje žulja svakodnevica, muče pitanja, kako i zašto, Suzana ima i poruku: "Žene, nemojte da vam je ovo tabu tema. Nemojte da mislite da ne možete da prođete sve ovo, puno smo jače kada smo zajedno. Nemojte da ja budem sama. Šaljem vam poruku da se javite da se oglasite i da vi mene podržite u onome što ja pričam. Uspješnost liječenja karcinoma dojke je velika, pogotovo ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi. Za samopregled, jednom mjesečno potrebno je izdvojiti od 10 do 15 minuta. Zato pronađite vremena za sebe"

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.