Šumarska inspekcija: Skoro 23.000 eura kazni preduzećima, od oktobra 2,4 hiljade eura kazni fizičkim licima
ilustracija

Suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu

Šumarska inspekcija: Skoro 23.000 eura kazni preduzećima, od oktobra 2,4 hiljade eura kazni fizičkim licima

Od početka godine podnešeno je 46 krivičnih prijava za bespravnu sječu na poznata lica, dokumentacija u vezi manjka drvne mase u jedinici u Kolašinu je prosliđena je Odsjeku za privredni kriminal i osnovnom tužilaštvu u Bijelom Polju a inspekcije pojačano kontrolišu promet ogrijeva te je od oktobra izdato osam prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 2, 4 hiljade eura na fizička lica - neki su od rezultata koje sprovode nadležne službe u cilju suzbijanja bespravnih aktivnosti u šumarstvu.

Rad Koordinacionog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu, koji je formirala Vlada u aprilu, daje evidentne rezultate, što predstavlja ohrabrenje i potvrdu efikasnosti koordinirane saradnje i terenskog rada svih nadležnih institucija prilikom rješavanja i ovog izazova. Osim rada na otkrivanju nelegalnih aktivnosti, poseban fokus je na pošumljavanju, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Za mjesec posađeno 320 hiljada sadnica

Jesenja sadnja u okviru akcije pošumljavanja - “Po jedna sadnica za svakog stanovnika Crne Gore”  započela je polovinom septembra u Plavu nakon čega je  obuhvatila sve područne jedinice Uprave za šume u Crnoj Gori. Najintezivniji radovi se izvode u  područnim jedinicama Pljevlja, Nikšić, Bijelo Polje, Mojkovac i Berane. Do polovine oktobra zasađeno je 320.000 sadnica, na površini od 154,6 hektara, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

IMG0e91e8e0a3a4364e135d8f15ed7d0a9eV

Na nivou svih područnih jedinica formirane su komisije koje obavljaju kontrolu kvaliteta i dinamike aktivnosti prilikom pošumljavanja, a sve radove na kraju obići će centralna  komisija  Uprave.

Od početka aprila, Koordinacioni tim je održao devet sjednica, i to na terenu, u područnim jedinicama gdje su šume posebno ugrožene bespravnim aktivnostima.

Ove sedmice, sjednica je održana u Kolašinu, u područnoj jedinici koja je najviše ugožena bespravnim sječama. Na sastanku su sumirani dosadašnji rezultati.

IMG0eef66531f161e4d7389854da8c628e8V

Podnijeti 46 krivičnih prijava

Od početka godine podnešeno je 46 krivičnih prijava za bespravnu sječu na poznata lica, što je značajno unapređenje u odnosu na prethodni period kada su prijave bile uglavnom na NN lica.

"Za privatne šume podnijeto je osam prekršajnih prijava za bespravnu sječu drvne mase od oko 154 kubika.Podnijete su četiri krivične prijave protiv službenika Uprave za šume zaduženih za čuvanje šuma. Podnešena je i jedna prekršajna prijave za uzurpaciju državne movine.", kaže se u saopštenju.

Prilikom boravka članova tim u Kolašinu, analizirana je i planska dokumentacija u šumarstvu za ovu područnu jedinicu, koja je u međuvremenu urađena.

"Za gazdinsku jedinicu “Bukov potok - Sušac” evidentiran je značajan manjak drvne mase, koji je očigledno posljedica bespravnih sječa na tom području. Dokumentacija je proslijeđena Odsjeku za privredni kriminal i osnovnom tužilaštvu u Bijelom Polju. Narednih dana analiziraće se i dokumentaciju i stanje u gazdinskoj jedini “Vučji potok”, gdje su takođe konstatovane bespravne sječe.", kazali su iz resornog ministarstva.

Pojačane kontrole prometa ogrijeva

Šumarska inspekcija je, kako je saopšteno,  tokom avgusta i septembra izvršila 291 kontrolu preduzeća u ovoj oblasti i izrekla kazne u ukupnom iznosu od oko 22,7 hiljada eura. Podnijete su i tri krivične prijave.

Pored redovnih aktivnosti, šumarska inspekcija od oktobra, zbog pojačanog prometa ogrijeva, sprovodi i pojačanu kontrolu prometa drvnih sortimenata, zajedno sa Upravom policije i Upravom za šume.

"Ukupno je do sada kontrolisano 67 vozila koja su vršila prevoz ogrijeva, na području Bijelog Polja, Berana, Andrijevice, Rožaja, Mojkovca, Podgorice i Danilovgrada. Utvrđeno je da devet vozila nijesu imala propisano uvjerenje o porijeklu. Izdato je osam prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 2, 4 hiljade eura na fizička lica, dok je u jednom slučaju lice vršilo prevoz ogrijeva bez uvjerenja o porijeklu i  bez žiga, zbog čega je predmet proslijeđen tužilaštvu. Evidentirano je da posječeni ogrijev potiče sa trase puta iz Bjelasice - lokalitet  Cmiljača.", kaže se u saopštenju.

Na sastanku je zaključeno da se u cilju još efikasnijeg rada i kontrole na terenu, aktivnosti svih inspekcijskih službi moraju bolje sinhronizovati. Ukazano je i na potrebu zamjene pojedinih  inspektora po područjima djelovanja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.