Holandija će od sada biti samo Nizozemska
ilustracija

Nacionalni rebrending

Holandija će od sada biti samo Nizozemska

Često korišćeno ime Holland (Holandija) više neće biti u upotrebi, a tamošnja vlast želi da popravi globalnu sliku države tako što će imati jedno zvanično ime - Nizozemska (Netherlands).

Tako će se u budućnosti koristiti samo ime Nizozemska (Netherlands), inače i pravilno ime ove zemlje.

Podsjetimo, Južna i Sjeverna Holandija samo su dvije od 12 provincija Nizozemske.

Nacionalni rebrending, koji su potpisali poslovni lideri, turistička zajednica i centralna vlada, biće sproveden kasnije ove godine.

Kao dio nove strategije, Nizozemska će biti zvanično ime zemlje na Eurosongu koji se održava u Roterdamu idućeg maja, a onda i tokom Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, kao i u drugim većim sportskim i drugim ceremonijama.

"Novi pristup imenu zemlje treba pojačati izvoz, turizam, sport, širiti kulturu, norme i vrijednosti i zato će se na svakom mjestu i u svakoj prilici koristiti zvanično ime naše zemlje - Nizozemska", poručila je portparolka ministarstva spoljnih poslova.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.