Virpazar: Više osoba zatražilo pomoć zbog opekotina  zadobijenih od bube pederus
Foto:Novosti

Virpazar: Više osoba zatražilo pomoć zbog opekotina zadobijenih od bube pederus

U proteklih desetak dana nekoliko stanovnika Crmnice i Virpazara obratilo se ljekarima, žaleći se na ujed insekta koji izazova plikove i opekotine.Na lice mjesta izašla je ekipa Uprave za inspekcijske poslove, Odsjek za zdravstveno-sanitarnu inspekciju iz Podgorice i ustanovila da se radi o bubi pederus (paederus paederus), koja ispušta toksine.

Zbog toga je donijet nalog barskom Komunalnom preduzeću za izvršenje dezinsekcije.

Ovi insekti su najaktivniji u kasno popodne ili sumrak, naročito kad se smjenjuju topli dani sa kišom. Privlači ih svjetlost. Oni ne ujedaju, već ispuštaju otrov iz stomaka istog časa ako pokušate da ih se otarasite rukom kada slete na vas. Toksin se tako razlije po koži, nastaje crvenilo, najčešće i plikovi, a stradaju ruke, vrat, noge, lice, piše Barinfo.

Srećom, neugodna opekotina se brzo povlači, a nakon sedam dana nema više nikakvih tragova.

Iz Komunalne djelatnosti doo su potvrdili postojanje bube pederus i najavili da će već sjutra, 12. oktobra u 17:00, početi dezinsekcija u gradskom jezgru Virpazara.

Tretman “biocidom” u tečnoj LV aplikaciji će se izvršiti popodne, jer su insekti u to vrijeme najaktivniji.

Dezinsekciju vrši RJ Ekološka sanitacija, u saradnji sa ovlašćenim Društvom za obavljanje poslova DDD “Slavisan”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.