Andrija Nikolić

"Formirati novo zakonsko rješenje kojim bi se regulisalo praćenje i izvještavanje o političkim subjektima"

Radna grupa koja je analizirala i radila na pripremi prednacrta pojedinih medijskih zakona sa akademskom zajednicom, nevladinim sektorom i dijelom opozicije, na poslednjoj sjednici je dogovorila i usaglasila da se formira novo zakonsko rješenje kojim bi se regulisalo praćenje i izvještavanje o političkim subjektima za vrijeme izbornih kampanja, saopštio je poslanik u Skupštini Crne Gore i Član Radne grupe 4, Odbora za reformu izbornih zakona, Andrija Nikolić.

Radna grupa se prema njegovim riječima rukovodila opredjeljenjem da svim političkim subjektima treba obezbijediti jednake šanse, bez obzira na njihovu političku snagu, a da mediji, sa druge strane, imaju obavezu profesionalnog izvještavanja.

"Takođe, ovo zakonsko rješenje podrazumijeva formiranje posebnog odbora za praćenje i realizaciju ovog zakonskog rješenja. Na taj način, u Odboru za praćenje bi bili zastupljeni, pored poslanika, i nevladin sektor, akademska zajednica ali i predstavnici medijske zajednice takođe. A Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva imao bi poslednju riječ kada se radi o medijskim zakonima i o zakonu o javnom servisu", saopštio je Nikolić.

Ti zakoni, kako je dodao čiji je kreator Ministarstvo kulture kao resorni organ koji predlaže zakonska rješenja, trenutno su na trećem čitanju kod eksperata u Venecijanskoj komisiji u Savjetu Evrope.

"Dogovorili smo se takođe da nam ostaje obaveza da budemo strpljivi do poslednjeg trenutka u odnosu na potencijalnu kooperativnost naših kolega iz opozicije i da potencijalno ne upadnemo u zamku da možda zbog loše namjere ili objekivnog nesnalaženja uđemo u zonu da ne završimo reformske zakone na vrijeme.

Dakle, loptica je u dvorištu opozicije, a ukoliko opozicione kolege ne budu željele da podijele odgovornost sa nama, bićemo prinuđeni svakako da u saradnji sa nevladinim sektorom, akademskom zajednicom i međunarodnim ekspertima samoinicijativno predložimo ova reformska rješenja", saopštio je Nikolić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.