Od gripa oboljele tri osobe
Ilustracija

Od prošle sedmice IJZCG počeo nadzor nad gripom

Od gripa oboljele tri osobe

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da su od prošle sedmice počeli nadzor nad gripom za 2019/2020, kada je registrovano obolijevanje kod tri osobe.

Iz Instituta ističu da se u tom periodu prati kretanje obolijevanja od oboljenja sličnih gripu, njihova geografska rasprostanjenost, intenzitet aktivnosti i trend incidencije kao i obolijevanje od akutnih respiratornih infekcija (ARI), broj laboratorijski potvrđenih slučajeva obolijevanja od virusa gripa i drugi epidemiološki značajni parametri.

U Crnoj Gori je prošle godine od gripa preminulo 28 osoba.

"Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori su u toku 40. nadzorne sedmice 2019. godine (period 30.9 - 6.10.2019) prijavljene tri osobe sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 0,5/100 000 stanovnika. Registruje se aktivnost ILI-a niskog intenziteta bez aktivnosti virusa influence", navode iz IJZ.

Najveći broj oboljelih od bolesti sličnih gripu (ILI) u izvještajnoj nadzornoj sedmici registrovan je među odraslim osobama starijim od 65 godina (2 oboljela, ods. 75 odsto od ukupnog broja prijavljenih slučajeva).

"U istoj uzrasnoj grupi se registruje i najviša incidencija. Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori u toku 40. nadzorne sedmice 2019. godine (30.9 - 6.10.2019) prijavljeno je 6.250 osoba sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta (ARI), što predstavlja incidenciju od 1008/100 000 stanovnika. Napominjemo da je najefektnija mjera prevencije gripa - vakcinacija, pa preporučujemo da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu. Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom na to da je za razvoj antitjela potrebno dvije-tri sedmice nakon vakcinacije", navode iz Instituta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.