Poslodavci u Crnoj Gori  najoporezovaniji u regionu
Ilustracija

Poslodavci u Crnoj Gori najoporezovaniji u regionu

"Socijaldemokratska partija je prije četiri mjeseca u skupštinsku proceduru predala predlog zakona kojim bi se značajno smanjila stopa oprezivanja bruto plata, sa sadašnjih 67% na 55% na iznos neto zarade. Na žalost, vladajuća većina je do sada dva puta odbila da stavi taj predlog na dnevni red zasijedanja", saopštio je Bojan Zeković potpredsjednik Socijaldemokratske partije.

Taj zakon je kako pojašnjava on dio reforomskog paketa zakona koji SDP predlaže u Skupštini, "a kojim bi se značajno smanjila poreska opterećenja na zarade, povećala minimalna zarada na 250 eura i smanjili iznosi PDV-a na električnu energiju i akciza na gorivo".

"Time bi svaka crnogorska familija dobila prosječno po 100 eura neto prihoda više mjesečno, a zbog širenja poreske baze i veće ekonomske aktivnosti bi prihodi države ostali na istom nivou kao danas", navodi Zeković.

6951467421782962491271625039394899170951168ne1567083475996

Zeković

Poslodavci u Crnoj Gori su kako ističe najoporezovaniji u regionu, time i najmanje konkuretni, "pa ne čudi podatak da je pokrivenost uvoza izvozom samo 15-tak posto".

"S druge strane, Vlada Federacije BiH je predložila da se značajno smanje porezi i doprinosi na zarade i da se uvede startni neoporezivi dio od čak 411 eura. Startni neoporezivi dio zarade u Crnoj Gori je – 0 eu, odnosno, ne postoji.

Dok se sve zemlje regije i Evrope utrkuju koja je će ponuditi bolje uslove, niže poreze, veće plate i povećati minimalnu zaradu, naša vlast se uspavljuje u zemlji blagostanja sa drugog dnevnika državne televizije. Vlada Sjeverne Makedonije je uvela mjeru da ko god poveća platu za 100 eura, na taj iznos neće plaćati poreze i doprinose. Vlada Srbije smanjuje ukupne poreze i doprinose od 1.1.2020, dok istovremeno povećava minimalnu platu na 258 eura. Slično rade i Hrvatska, Rumunija, Slovenija, Poljska, Slovačka, Mađarska i ostale zemlje EU, na taj način pokušavajući da smanje odlazak stanovnika iz tih zemalja.

Umjesto toga, Vlada je povećavala akcize, PDV i cijenu električne energije i time dovela do pada životnog standarda za 2.8% u protekloj godini, dok je kumunativna inflacija u periodu od kad su plate i penzije zamrznute dostigla preko 15%, odnosno, za toliko se živi gore u Crnoj Gori u odnosu na period prije 5-6 godina", naveo je Zeković.

Dodaje i da su mjere koje predlaže SDP upravo na fonu ovih predloga.

"Paket reformskih zakona koji unaprjeđuju standard građana će naši poslanici opet predložiti na prvoj narednoj sjednici Skupštine Crne Gore", zaključuje Zeković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.