Predlog Zakona o javno-privatnom partnerstvu - uslov i dobra osnova za dalja infrastrukturna ulaganja
Jelena Jovetić

Predlog Zakona o javno-privatnom partnerstvu - uslov i dobra osnova za dalja infrastrukturna ulaganja

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog Zakona o javno – privatnom partnerstvu, koji daje sistematsko uređenje politike javno – privatnog partnerstva kao novog instrumenta investicione politike u Crnoj Gori.

„Koncept novog Zakona je baziran da prvi put prepoznamo i sistemski riješimo pitanja koja se odnose na ugovorno ulaganje između privatnog i javnog partnera. Na ovaj način kombinujemo autoritet javnih institucija i uopšte ekspertizu i znanje privatnog sektora kako bismo izgradili i rekonstruisali javnu infrastrukturu, izvodili javne radove i u krajnjem realizovali javne usluge“, saopštila je v.d. Generalne direktorice Direktorata za politiku javnih nabavki u Ministarstvu finansija, mr Jelena Jovetić i dodala da je osnovni cilj javno-privatnog partnerstva povećanje usluge za krajnjeg korisnika i bez tog segmenta javno-privatno partnerstvo nema elemente dobrog ugovora i dobrog projekta. 

 Jovetić je istakla da ovaj Zakon pored naše obaveze usklađivanja sa Direktivom o dodjeli ugovora o koncesijama predstavlja i dalji korak unaprjeđenja pregovoračke pozicije u poglavlju 5 – javne nabavke. 

Zakon o javno-privatnom partnerstvu donosi cjelokupnu proceduru zaključivanja ugovora o javno-privatnom partnerstvu od ideje do u krajnjem realizacije projekta koji se završava ugovorom, ka\e ona.

Specifičnost javno-privatnog partnerstva je da se ugovori zaključuju na rok duži od 3 godine  do 30 godina i u tome se ogleda specifičnost javno-privatnog partnerstva kao dugoročan odnos između javne i privatne strane.

„Zakon donosi novinu u dijelu institucionalnog okvira ne samo za javno-privatno partnerstvo već za cjelokupnu investicionu politiku u Crnoj Gori, kreiranjem novog tijela Agencije za investicije Crne Gore. Tijelo je pozicionirano u sistemu u skladu sa Zakonom o državnoj upravi i predstavlja naš dalji korak u reformi državne uprave i objedinjavanja tijela koja se bave segmentima iste politike. Agencija za investicije će pored djelokruga koje se odnosi na javno-privatno partnerstvo, koje donosi ovaj zakon obuhvatiti postojeća tijela iz oblasti investicione politike: Agencija za promociju stranih investicija (MIPA), Sekretarijat za razvojne projekte“, izjavila je mr Jovetić.

Na ovaj tekst Predloga Zakona Evropska komisija je u konačnom dostavila svoju saglasnost na dalju proceduru usvajanja što je bio jedan od neophodnih koraka za usvajanje i dalju implementaciju ovog zakona.

Na tekst Predloga Zakona dobijene su i sugestije koje su implementirane u tekst Predloga Zakona cijeneći međunarodnu ekspertizu u ovoj oblasti, od strane Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), Evropskog ekespertskog centra za javno-privatno partnerstvo (EPEC), kao i Međunarodne finansijske institucije (IFC).

Ključni projekti po ovom modelu očekuju se prema riječima Jovetić, u dijelu infrastrukturnih ulaganja u sektorima saobraćaja, obrazovanja, zdravlja, ali i manji projekti u dijelu komunalnih djelatnosti. U svim oblastima prepoznatim predmetom Zakona, realizacija projekata ima za cilj diverzifikaciju rizika ulaganja između države i privatnog partnera, ali i povećavanje kvaliteta javne usluge bez koje na kraju nema zadovoljenja osnovnih uslova dobrog JPP projekta.
 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.

Komentara: (0)

Novi komentar