DF trajno napušta Odbor za izborne reforme: Bulajić Bošnjak i Bulatović podnijeli ostavke na članstvo
DF

DF trajno napušta Odbor za izborne reforme: Bulajić Bošnjak i Bulatović podnijeli ostavke na članstvo

Predsjedništvo DF-a donijelo je odluku o trajnom napuštanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, saopšteno je iz tog političkog saveza.

Iz DF-a je saopšteno da će članovi odbora iz tog političkog saveza - Strahinja Bulajić, Branka Bošnjak i Predrag Bulatović podnijeti ostavke na članstvo.

"Donoseći ovu odluku DF se vodio notornom činjenicom, a to je da DPS do sada nije želio dijalog i da se loši izborni zakoni suštinski mijenjaju kroz ovaj Odbor. Potvrda za to je potrošenih deset mjeseci bez dijaloga i paralelno sa tim rad u okviru parlamentarne većine uz saradnju NVO i predstavnika akademske zajednice a koji su definisali jednostrana rješenja", saopštio je DF.

Poseban razlog da se trajno napusti Odbor je, kako navode, presuda Osnovnog "suda kojom je određena krivična kazna zatvora liderima i funkcionerima DF za verbalni incident u Skupštini koji se desio nakon sjednice koja je održana 15. februara 2017. godine, a na kojoj je parlamentarna većina donijela neustavnu i nezakonitu odluku da se odredi pritvor Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću".

"Ovaj incident nije ni prekršaj, ali je tretiran kao krivično djelo po zahtjevu poslanika DPS i vođen je krivični proces koji ima sve elemente progona DF i političkog procesa. Kako osuđujuća presuda nije mogla u zarobljenom pravosuđu biti donesena bez odobrenja vrha DPS u Predsjedništvu DF je jednodušna ocjena da u okviru ovog privremenog radnog tijela Skupštine ne treba voditi dijalog sa DPS", kazali su iz DF-a..

Predsjedništvo DF-a podsjeća da su "izrazili spremnost za ozbiljan rad i dijalog za suštinske i sveobuhvatne izborne reforme, ali i za promjenu ambijenta u kojem su se do sada odvijali izbori".

"Kada se sagledaju sve radnje vezano za formiranje Odbora, polugodišnji jednostrani rad DPS i njegovih partnera i predstavnika NVO i akademske zajednice, kao i očigledna namjera u ovom trenutku DPS-a da manipuliše i ne vodi suštinski dijalog koji bi vodio rješenjima, DF napuštajući trajno Odbor konstatuje da na taj način označava ovo tijelo da nema kredibilitet da usvoji rješenja koja bi prevazišla krizu. Takođe, ne želimo da DPS-u dajemo naš legitimitet", kazali su iz DF-a.

Navode da će svoja rješenja koja garantuju slobodne, fer i ravnopravne izbore predstavljati javnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.