Irankama konačno dozvoljeno na fudbalske stadione, nakon četiri decenije čekanja
Foto: Profimedia

Irankama konačno dozvoljeno na fudbalske stadione, nakon četiri decenije čekanja

Iranke će nakon četiri decenije čekanja danas ponovo moći ući na fudbalski stadion u Teheranu, pošto je FIFA zaprijetila da će suspendovati Iran iz svojih takmičenja, jer je pristup tribinama dopuštao samo muškarcima.

Iranke nijesu smjele da ulaze na fudbalske utakmice i druge stadione gotovo 40 godina. Iranski vjerski establišment tvrdio je da se moraju zaštititi na takvim događajima i gledanja polugolih navijača.

Međunarodna fudbalska federacija FIFA prošli je mjesec naredila Iranu da dopusti ženama pristup na stadione bez ograničenja i u brojkama koje određuje potražnja za ulaznicama.

Odluka je donijeta nakon što je navijačica nazvana "Blue Girl" umrla pošto se zapalila strahujući da će završiti u zatvoru, jer se maskirala u muškarca kako bi gledala utakmicu.

Iranke su brzo razgrabile ulaznice za kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo 2022. između Irana i Kambodže na teheranskom stadionu Azadiju u četvrtak.

Prvi kontingent ženskih ulaznica rasprodao se za manje od sat vremena, a ubrzo je tako bilo i s dodatnim ulaznicama, izvijestili su iranski državni mediji.

Zvaničnik iranskog ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da je stadion kojem je kapacitet 100.000 mjesta spreman da primi i više žena.

Naziv stadiona, Azadi, na farsiju znači sloboda.

Među 3.500 žena koje su uspjele da nabavi ulaznicu je i fudbalska novinarka Raha Purbahš.

"Još ne mogu da vjerujem da će se to dogoditi. Nakon svih ovih godina rada u fudbalu, a sve gledajući na televiziji, sada mogu utakmicu i lično doživjeti", kazala je za France Presse.

Napomenula je da je svjesna da je, ipak, puno žena ostalo bez ulaznica. One koje su imale sreće biće odvojene od muških navijača, a nadziraće ih 150 policajki, navodi agencija Fars.

Građani Teherana kazali su da podržavaju odluku da se žene puste na stadione, prenosi Index.hr.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.