FBI otkrio najsmrtonosnijeg serijskog ubicu u Americi: Za 40 godina počinio 93 ubistva
Portreti tri žrtve Semjuela Litla,foto: FBI

FBI otkrio najsmrtonosnijeg serijskog ubicu u Americi: Za 40 godina počinio 93 ubistva

FBI je uhapsio ubicu koji je priznao 93 ubistva počinjena tokom 40 godina.

Smatra se čovjekom koji je počinio najviše ubistava u američkoj istoriji.

Policija je povezala sedamdesetdevetogodišnjeg Semjuela Litla sa pedeset slučajeva od 1970. do 2005. godine.

Litl služi kaznu zatvora od 2012. godine zbog ubistva tri žene.

Litlove žrtve obično su bile ranjive osobe, uglavnom tamnopute žene, od kojih su mnoge bile seksualne radnice ili korisnice droga, navode zvaničnici.

Kao bivši profesionalni bokser, Litl bi prvo onesvijestio žrtve, a zatim bi ih udavio - tako da nije uvijek bilo „očiglednih znakova" da je žrtva brutalno ubijena.

Neke od ovih slučajeva FBI nikada nije istražio, dok je u mnogim pogrešno zaključeno da je smrt nastupila usled predoziranja ili nesrećnog slučaja. Neka tijela nikada nisu pronađena, navode iz biroa.

U izjavi objavljenoj u ponedjeljak, FBI navodi da njihovi analitičari vjeruju da su „sva ova priznanja pouzdana".

„Semjuel Litl je mnogo godina vjerovao da neće biti uhvaćen, jer je mislio da policija nikoga ne sumnjiči za ta ubistva", navela je u izjavi FBI kriminološkinja Kristi Palacolo.

„Iako je je već u zatvoru, FBI smatra da je važno da se traži pravda za svaku od žrtava - da se zatvori što veći broj slučajeva".

Policija i dalje radi na potvrđivanju Litlovih priznanja za 43 ubistva.

104538070mug

Fotografija Semjuela Litla, koji se takođe predstavljao i kao Semjuel Mekdovel

Policija je objavila dodatne informacije o pet slučajeva javnosti u Kentakiju, Floridi, Luizijani, Nevadi i Arkanzasu, u nadi da će to pomoći pri identifikovanju žrtava.

FBI je prethodno objavio portrete žrtava koje je Litl naslikao u zatvoru, nadajući se da će i to pomoći u otkrivanju.

Takođe su objavljeni i video snimci u kojima je Litl opisivao detalje ubistava.

U jednom od pet slučajeva, za koji FBI traži pomoć javnosti pri rasvjetljavanju, Litl opisuje susret sa mladom trans ženom Merijen ili Meri En u Majamiju tokom ranih sedamdesetih.

Rekao je da je ubio devetnaestogodišnjakinju na putu blizu polja šećerne trske, vukući njeno tijelo dublje u Everglejds. „Zemlja je bila rastresita", sjeća se Litl. „Pustio sam je i pala je licem nadolje".

U drugom slučaju, Litl je opisao davljenje žene 1993. godine u sobi motela u Las Vegasu. Rekao je da je ranije upoznao njenog sina, čak se i rukovao se s njim. Nakon što ju je ubio, odvezao se van grada i izbacio njeno tijelo.

109156090a95855f2caff4d66a19ff553067c0067
FBI je otkrio crteže Semjuela Litla u nadi da će žrtve biti identifikovane

Policajci navode da su Litlova sjećanja o ubistvima uglavnom bila precizna, ali da ne može da se seti konkretnih datuma, što otežava istragu.

Nije poznato da li Litla čekaju nove optužbe zbog ovih priznanja.

Litl je uhapšen 2012. godine u Kentakiju zbog droge, a zatim je izručen Kaliforniji, gdje je bio podvrgnut DNK testu. Litl je već imao kriminalni dosije sa brojnim optužbama, od oružane pljačke do silovanja širom Amerike.

Rezultati DNK analize povezali su ga sa ubistvima iz 1987. i 1989. godine u okrugu Los Anđeles. Na suđenju se izjasnio kao nevin, ali je na kraju osuđen na tri doživotne kazne zatvora, bez mogućnosti za uslovnu.

Kasnije je prebačen u FBI Program za hapšenje teških kriminalaca (ViCAP) - koji za cilj ima da analizira metode serijskih ubica sa nasilnim ili seksualnim motivom, i da dijeli te informacije sa lokalnim policijskim snagama, kako bi se rasvijetlili neriješeni slučajevi.

Prošle godine, teksaški rendžer Džejms Holand je zajedno sa ViCAP timom otputovao u Kaliforniju kako bi intervjuisao Litla. Kažu da je Litl pristao da priča sa njim, jer se nadao da će promijeniti zatvor. Holand je gotovo svakodnevno intervjuisao Litla i uspio je da izgradi jasnu sliku o njegovim zločinima.

Izvor: BBC

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.