1.600 potpisa potrebnih za podršku listama za izbore, birač može podržati više lista
ilustracija

Nacrt zakona o izboru poslanika i odbornika

1.600 potpisa potrebnih za podršku listama za izbore, birač može podržati više lista

Jedna od ključnih novina u nacrtu zakona o izboru poslanika i odbornika je to što je broj potpisa potrebnih za podršku listama za izbore smanjen sa 0,8 odsto na 0,3 odsto u cilju jačanja političkog pluralizma. Prema tom nacrtu, u koji je Dan imao uvid, jedno od rješenja je da koalicije, uz listu za izbore, Centralnoj izbornoj komisiji dostavljaju koalicioni sporazum sa jasno utvrđenim pravima i obavezama.

"Poslanik, odnosno odbornik, kojem je prestao mandat podnošenjem ostavke zbog nespojivosti funkcije, može ponovo steći mandat poslanika, odnosno odbornika, samo ako na listi za izbor nije preostalo više kandidata", piše u tekstu koji su sačinili poslanici DPS-a sa saradnicima u radnoj grupi 1, koja je dio Odbora za izbornu reformu.

Ako se pogleda broj upisanih u birački spisak Crne Gore za predsjedničke izbore i ukoliko se to kombinuje sa novim rješenjem koje predlaže koalicija, dolazi se do zaključka da bi za podršku izbornoj listi da učestvuje na parlamentarnim izborima bilo potrebno oko 1.600 potpisa podrške.

Kako se dalje navodi, u cilju jačanja političkog pluralizma, uređeno je da birač može svojim potpisom podržati jednu ili više lista za izbor poslanika, odnosno odbornika, kao i da svaki potpis mora biti ovjeren u skladu sa zakonom kojim se uređuje ovjera potpisa, rukopisa i prepisa, čime je implementirana važna preporuka OEBS-a.

"U cilju ostvarivanja principa rodne ravnopravnosti, na listi za izbor treba da bude najmanje 40 odsto kandidata manje zastupljenog pola, kao i da na listi za izbor među svaka tri kandidata prema redosledu na listi mora biti najmanje po jedan kandidat pripadnik manje zastupljenog pola", navodi se u izvještaju.

Nacrtom ovog akta ime Državne izborne komisije je promijenjeno u Centralna izborna komisija.

"U potpunosti je profesionalizovan sastav Centralne izborne komisije i opštinskih izbornih komisija, kao i način i kriterijumi za izbor članova komisija. Predviđa se da članove opštinskih izbornih komisija bira Centralna izborna komisija, umjesto važećeg rješenja da ih imenuje skupština opštine, a u skladu sa rješenjem da se formira i jača izborna administracija", naveli su autori izvještaja.

DPS sa saradnicima je predvidio da ovlašćeni predstavnici lista za izbor koji učestvuju u organima za sprovođenje izbora nemaju pravo odlučivanja, što je preporuka OEBS-a, ali i sugestije Državne izborne komisije.

"Dužina trajanja mandata izbornim komisijama produžena je sa četiri na pet godina. Organi za sprovođenje izbora od lučuju većinom glasova ukupnog broja članova, dok je „zlatni glas“ predsjednika komisije odlučujući u slučaju izjednačenog broja glasova", piše u izvještaju o rješenjima u novom izbornom zakonu.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.