Dječji tetrapak sokovi praktični ali potpuno nezdravi
ilustracija

Dječji tetrapak sokovi praktični ali potpuno nezdravi

Šareni kartonski tetrapak sa sokom namijenjen djeci lagan je, praktičan za dječju ruku i lako se prenosi, ali u njegovom sadržaju, voćnom soku, je previše šećera i ne preporučuju se na dnevnoj bazi, kažu njemački stručnjaci za zdravlje djece.

Dalje, sadržaj iz ovakve ambalaže mora se konzumirati jednokratno, jer se ne mogu ponovno zatvoriti, a poznato je da nepovratna ambalaža donosi mnogo smeća.

Namijenjene za jednokratnu upotrebu, mali pravougaoni tetrapak sokovi omiljeni su među roditeljima. Mnogi ih često spakuju u djetetovu školsku torbu kao dio obroka tokom njegovog boravka u školi.

Ali, udruženja koje se bave zaštitom potrošača upozoravaju da takvi sokovi nisu zdravi.

Bez obzira na to što na kutiji stoji oznaka "voćni sok", ne znači da je riječ o napitku punom vitamina i minerala. Voćni sadržaj i prirodan ukus često se "obogaćuju" pojačivačima ukusa, dodatkom šećera i boje, a to dugoročno uzrokuje propadanje dečjih zuba i može uticati na povećanje djetetove težine, prenosi Hina.

Sokovi u takvim malim pravougaonim kutijama obično na jedan decilitar sadrže oko 55 grama šećera. Stoga se roditeljima savjetuje da detaljno prouče spisak sastojaka.

Alternativa je, kažu njemački stručnjaci, uvek zdrava i za okolinu sigurna - voda, prenosi N1.

Nepotrebno je isticati da je u procesu djetetovog prihvatanja bilo kog novog ukusa potrebno puno strpljenja i kreativnosti.

Njemački stručnjaci preporučuju roditeljima da običnu vodu aromatiziraju kriškama djetetovog omiljenog voća, dodaju malo soka nekog agruma ili, na primjer, ubace listiće mente.

A za raznolikost ukusa i slađi ukus, dio voćnog soka može se pomiješati s tri dijela vode i na taj način razrijediti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.