Đukanović: Stvaraoci i menadžeri u kulturi će u državi uvijek imati saveznika i  partnera

Predsjednik otvorio izložbu Kreativna Crna Gora

Đukanović: Stvaraoci i menadžeri u kulturi će u državi uvijek imati saveznika i partnera

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otvorio je večeras izložbu u okviru programa “Kreativna Crna Gora” na platou iza budućeg Muzičkog centra Crne Gore.

Đukanović vjeruje da će ovaj strateški projekat  resornog ministarstva, preuzimajući i razvijajući postojeće evropske modele, doprinijeti dodatnom razvoju naše kulture i identiteta. I to na temelju visoke odgovornosti, s težnjom za vidljivošću crnogorskog proizvoda koji kreiraju kulturni biznisi,  predstavljajući tako potencijal za veću uključenost  na širem kulturnom tržištu.

"U doba intenzivnih globalizacijskih procesa, transkulturnih integracija i ekspanzije novih medija,  nestala je stroga razdvojenost na stvaraoca i publiku;  kreativnost i inovativnost neposredno se prepliću na različitim poljima nauke, tehnologije i umjetničkih praksi i - prepoznajemo ih kao važan faktor  ekonomskog razvoja. Mi već živimo takvo iskustvo u Crnoj Gori i znamo da su ekonomika kulture i kulturna održivost sadržani u veoma  zahtjevnim kulturnim politikama i modelima savremenog društvenog razvoja, kao  i stalnih emancipatorskih procesa.", kazao je Đukanović.

IzlobaKreativnaCrnaGora5

Dodao je da država strateški razvija i sprovodi politike individualne i timske krativnosti u interakciji sa zajednicom na konkretnim projektima. Upravo na tom tragu posebnu pažnju, ocijenio je, zavređuju dinamični projekti takozvanih kreativnih industrija, kreativnih aktivnosti i inicijativa, kao i usluga i servisa u kulturi.

"To je, svakako, samo jedan pravac za  valorizaciju  kulturnog kapitala Crne Gore. I  u njenim regijama i po njenim gradovima,  nužno je da djelujemo autentično identitetski, prezentujući kao država svoje specifično multi - kulturalno nasljeđe, ali i dokazujući se na novim idejama i  sa inovativnim kulturnim proizvodima, kako bismo  jasno pozicionirali naš državni brend i kod kuće, i u svijetu.   Pogotovo imajući u vidu oblast turizma, naše strateške razvojne grane, u kojoj  dobre kulturne politike bitno osnažuju konkurentnost naše ekonomije.", naveo je predsjednik Crne Gore.

Istakao je da je za Crnu Goru XXI vijeka definisanje njenog kulturnog identiteta svojevrsni kreativni proces,  lišen kratkoročnih i instant formula i rješenja.

"To važi kako  za naše kulturne institucije, tako i  za  razvoj svakog, pa i projekta “Kreativna Crna Gora”,  koji nas je večeras okupio i usmjerio javnosti. Razvoj našeg kreativnog ljudskog potencijala, istraživanje u novim domenima kulture i umjetnosti, kao  i na novim tržištima, preduzetničko otvaranje u menadžmentu u kulturi, djelovanje u modelu kreativne ekonomije - napomenuću ovdje – nerazdvojivi su od  evaluacije, od pomnog  praćenja kvalitativnog pomaka koji na tom putu postižemo.Ne samo zato što svaki drugačiji pristup nosi rizike da zapadnemo u ćorsokak komercijalizacije,  već i zato što je  bez brige o kvalitetu, bez kompetitivnosti, nemoguće naše uspješno  globalno kulturno umrežavanje.", rekao je Đukanović.

IzlobaKreativnaCrnaGora3

Ovakvo upozorenje, napomenuo je on,  ne umanjuje naše zajedničko zadovoljstvo činjenicama o početnim međunarodnim priznajima projektu “Kreativna Crna Gora”, naprotiv.

"To što ovaj projekat postaje konkurentan na širem tržištu, i što, kako smo vidjeli, već imamo ustanovljenih 11 takozvanih novih “kulturnih biznisa” -  upravo je dobra početna satisfakcija i prava poruka za dalju podršku u razvoju ovakvih kulturnih politika.Zato koristim priliku da i ovom prigodom  istaknem  da će stvaranjem institucionalnih okvira i produkovanjem javnih politika u kreiranju crnogorskog kulturnog identititeta i  autentičnog  crnogorskog kulturnog proizvoda,  stvaraoci i menadžeri u kulturi  u  državi uvijek imati saveznika i  partnera.Čestitam autorima, kao i Ministarstvu kulture i Vladi Crne Gore, na uspješno savladanoj prvoj etapi dugoročnog projekta “Kreativna Crna Gora”.", poručio je Đukanović otvarajući izložbu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.