Namirnice i napici koji pogoršavaju prehladu i odlažu ozdravljenje
ilustracija

Namirnice i napici koji pogoršavaju prehladu i odlažu ozdravljenje

Kada ste prehlađeni ono o čemu najmanje mislite jeste hrana. Iako vam je apetit oslabio hrana je i te kako važna u tom period, ali ne baš sva. Nekih namirnica bi bilo bolje da se odreknete jer, koliko god da su vam omiljene, pogoršavaju prehladu i odlažu ozdravljenje.

Kako je tijelo tokom prehlade ranjivo, određenu vrstu hrane i napitaka bi trebalo izbjegavati. Među njima je i omiljeni napitak sa kojim započinjete dan.  

Kafa

Ako osjećate simptome bilo kakve bolesti, a pogotovo stomačnog virusa, svakako pokušajte da preskočite jutarnju kafu.

Kofein je diuretik, tako da postoji šansa da nakon kafe ostanete dehidrirani. Ova situacija nikako neće pomoći jer upravo hidratacija pomaže imunološkom sistemu u obrani protiv virusa i infekcija.

Kafa nije poželjna i ako se borite sa povraćanjem ili dijarejom, pogotovo zbog činjenice da kofein stimuliše mišiće u probavnom traktu zbog čega možete osjetiti još intenzivnije simptome.

Slatkiši

Konzumacija prerađenog šećera može privremeno onemogućiti sposobnost bijelih krvnih zrnaca da se bore protiv bakterija. Imunološki sistem je slabiji i do nekoliko sati nakon konzumacije slatkiša, što znači da će biti manje djelotvoran u borbi protiv bakterija. Takođe, šećer može izvući vodu iz vašeg probavnog trakta, što može dovesti do dijareje.

Gazirana pića

Kao i kafa, gazirani sokovi koji sadrže kofein mogu dovesti do dehidratacije. Dodatan problem je i činjenica da su gazirani sokovi prepuni šećera, koji umanjuje sposobnost imunološkog sistema i nepovoljno djeluje na probavni sistem.

Dijetni gazirani sokovi takođe nisu preporučljivi, budući da su puni vještačkih zaslađivača koji mogu dovesti do nadutosti i grčeva. Drugim riječima, gazirani sokovi samo će pogoršati simptome koje već postoje.

Grickalice

Ako imate problem sa bolovima u grlu, svakako preskočite čips i slične grickalice. Gruba tekstura grickalica poput čipsa, pa čak i tosta može biti vrlo neprijatna za već bolno grlo. Što više iritirate grlo, više će vremena trebati da ozdravite.

Alkohol

Preskočite alkoholna pića ako imate bilo koju vrstu bolesti, naročito stomačni virus. Alkohol je, baš poput kafe, diuretik koji može pogoršati dehidrataciju. U tom slučaju alkohol bi mogao i da ubrza probavu što može pogoršati simptome stomačnog virusa.

Ljuta hrana

Ako vas muči kijavica, klonite se ljute i začinjene hrane. Čili papričice i ljuti sos svoju ljutinu dobijaju iz kapsaicina, sastojka koji može da nadraži disajne puteve i dovede do curenja nosa. Ovo će samo pogoršati simptome, ali ako vas muči zapušen nos onda će vam ljute papričice na neko vrijeme donijeti olakšanje.  

Net.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.