Pljevlja i Cetinje najviše novca daju za novorođenu djecu
Ilustracija

Pljevlja i Cetinje najviše novca daju za novorođenu djecu

Crnogorske opštine uglavnom nemaju definisanu strategiju za povećanje stope nataliteta, ali gotovo sve daju novčana sredstva mladim roditeljima za svako novorođeno dijete. Iznosi variraju od opštine do opštine i uglavnom iznose od 100 do 350 eura, koliko dobijaju mališani rođeni u prijestonici. Izuzetak su mladi bračni parovi u gradu pod Trebjesom, gdje nema darivanja novorođenčadi.

Glavni grad, takođe novorođenčadima rođenim na teritoriji Podgorice ne daje novac, pa podgorički roditelji mogu računati jedino na poklon paket u kojem se nalaze proizvodi potrebni bebama i roditeljima u prvim danima nakon izlaska iz porodilišta. Ipak, nezavisno od opština, država svakom novorođenom djetetu u Crnoj Gori shodno Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti isplaćuje jednokratnu naknadu od oko 112 eura, pišu Dnevne novine.

U Crnoj Gori za prvih sedam mjeseci ove godine rođeno je 3.975 mališana 2.049 dječaka i 1.899 djevojčica, pokazuju najnoviji podaci državnog Zavoda za statistiku. Tokom jula mjeseca, za koji je Monstat objavio posljednje podatke, u našoj državi rođeno je 648 djece. U čak 16 opština evidentiran je negativan prirodni priraštaj, zbog čega se kao logično nameće pitanje koliko opštine “misle” na mlade roditelje. Da li imaju definisanu strategiju u poboljšanju stope nataliteta na loklanom nivou, te koliko novca opredjeljuju novorođenčadima, pitanja su kojima su se Dnevne novine bavile. Iako uredno poslata na adrese svih opština, odgovore su dobili od njih 10, te prijestonice i glavnog grada.

Bebe rođene u Podgorici od uprave grada dobijaju na poklon paket.

“Paket sadrži tri paketa pelena, šampon, kupku, štapiće za uši, pavloderm, vlažne maramice, zatim flašicu-250 ml, flašicu natural-125ml, flašicu staklenu-240 ml, kašiku i glodalicu za bebe, varalicu, i peškir sa kapuljačom. Pravo na ovaj poklon paket ima novorođeno dijete, a uslov je da bar jedan od roditelja ima prebivalište na teritoriji glavnog grada”, pojasnili su iz podgoričkog Sekretarijata za socijalno staranje.

Predsjednik najmlađe opštine u Crnoj Gori, Nik Đeljošaj, ranije je najavio da će svaka porodica sa novorođenim djetetom na teritoriji Tuzi dobiti pomoć od 200 eura.

U prijestonici imaju praksu darivanja novorođenčadi sa po 350 eura.

“Odlukom o oblicima socijalne i dječje zaštite od aprila ove godine predviđene su konkretne aktivnosti pravo na jednokratne novčane nadoknade i to novčana naknada za novorođeno dijete u iznosu od 350 eura i jednokratna novčana pomoć porodiljama koje nijesu u radnom odnosu, takođe u iznosu od 350 eura”, saopštila je DN Ankica Pajović, iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti.

Svakoj rođenoj bebi u Petnjici tamošnja opština dodjeljuje jednokratnu novčanu naknadu od 100 eura, dok za blizance Petnjičani dobijaju 200 eura.

Opština Šavnik nema definisanu strategiju u cilju povećanja stope nataliteta, ali, kako tvrde, namjeravaju da u narednom periodu, shodno finansijskim mogućnostima, preuzmu aktivnosti u tom pravcu.

“Što se tiče jednokratne novčane pomoći porodiljama, ista je definisana odlukom o naknadi za novorođeno dijete kojom je propisano da naknada za novorođeno dijete iznosi 300 eura”, kazao je v.d. sekretara opštine Šavnika,Mladen Roćenović.

Interesantan je podatak da od opština od koje su DN dobile odogovor o dodjeli jednokratnih naknada, jedino Nikšić nema praksu darivanja novorođenčadi.

Nenad Mijušković, pravnik u Centru za socijalni rad za opštine Nikšić, Šavnik i Plužine kazao je da naknade po osnovu rođenja djeteta ostvaruju jedino majke koje su nezaposlene i one koje se nalaze na evidenciji biroa rada ili su redovni studenti. One imaju pravo na 12 mjesečnih nadoknada dok dijete napuni godinu. Tu je zapravo riječ o naknadama koje dodjeljuje država.

“U avgustu je podnijeto 30 zahtjeva za naknadu po osnovu rođenja djeteta koja iznosi 81,62 eura. Naknada za novorođeno dijete je tako da kažem jednokratna i dobija je svaka majka po rođenju djeteta, bez obzira na to koje dijete je po redu i ta naknada je prošli mjesec iznosila 112,65 eura. Majke korisnice materijalnog obezbjeđenja primaju više 135,20 eura. U avgustu je predato 61 naknada”, kazao je on.

Mojkovčani, takođe, nemaju formalno donijetu strategiju po pitanju povećanja nataliteta, osim što imaju odluku o pravima iz socijalne i dječje zaštite kojom je ustanovljena naknada za svako novorođeno dijete u iznosu od 100 eura i pravo na poklon paket.

“Mjera koja se svake budžetske godine planira kroz opštinski agro budžet može posredno uticati na povećanje nataliteta, a radi se o sredstvima koja se namjenski opredjeljuju bračnim parovima koji žive na seoskom području. Sredstva u iznosu od 3.000 eura po sklopljenom braku”, kazala je sekretarka mojkovačkog Sekretarijata za opštu upravu, društvene djelatnosti i kadrovska pitanja, Novka Vlaović.

Opština Žabljak od ove godine isplaćuje novčane naknade za svako novorođeno dijete u iznosu od 300 eura i ona je u odnosu na rješenje iz 2017.godine povećana za 100 eura.

“Taj iznos je isti, bez obzira na to da li se radi o jednom djetetu, ili pak, o blizancima. I na ovaj način pokušavamo da ohrabrimo mlade ljude da ostanu na Žabljaku i tu zasnuju porodice”, kazali su nam iz te opštine.

Roditelji u Kolašinu po rođenom djetetu dobijaju naknadu u iznosu od 100 eura. Iz te opštine su i najavili posebne mjere kojima će stimulisati povećanje nataliteta, dok Pljevljaci dobijaju 150 eura za prvo dijete, za drugo 250, treće 400, a za četvrto i svako sljedeće 500 eura. Novorođeni blizanci u Pljevljima dobijaju 1.500 eura, a trojke čak 3.000 eura.

Visina novčane naknade za svako novorođeno dijete u Herceg Novom utvrđuje se u visini od 100 eura, osim za treće dijete 300 eura, za dvojke 1.000 i za trojke 3.000 eura. Iz danilovgradske opštine DN su kazali da roditelji novorođene bebe iz te lokalne samouprave imaju pravo na poklon paket vrijednosti 100 eura (paket u vrijednosti 50 eura i 50 eura u novcu).

Visina novčane naknade za novorođeno dijete u opštini Budva je 300 eura i to za svako dijete rođeno u kalendarskoj 2018. i 2019. godini.

“Za sada nije propisana veća novčana naknada za roditelje koji dobiju blizance u kalendarskoj 2019. godini”, precizirali su metropole turizma. Opština Bar aktivno učestvuje u kreiranju i sprovođenju socijalne i dječje zaštite, kroz uvođenje i dograđivanjem već postojećih oblika socijalne i dječje zaštite, a sve u cilju unapređenja kvaliteta života pojedinca i porodice i povećanja nataliteta stanovništva, kažu iz te lokalne samouprave.

“Naknada za opremu za svako novorođeno dijete iznosi 100 eura i isplaćuje se jednokratno roditelju koji ima prebivalište na području opštine Bar. Za novorođeno dijete, čiji su roditelji u stanju socijalne potrebe ili su bez zaposlenja, isplaćuje se jednokratna naknada u iznosu od 130 eura”, kazali su iz te opštine.

DN/CdM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.