Darmanović u Kairu: Snaženje dijaloga i ekonomske saradnje
Sa sastanka

Darmanović u Kairu: Snaženje dijaloga i ekonomske saradnje

Tokom prvog dana zvanične posjete Kairu, šef crnogorske diplomatije, prof. dr Srđan Darmanović susreo se sa domaćinom, ministrom vanjskih poslova Arapske Republike Egipat Samehom Hasanom Šukrijem.

Ovom prilikom održane su prve političke konsultacije dva ministarstva vanjskih poslova, tokom kojih su razmotreni modaliteti buduće saradnje kroz intenziviranje političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, kao i unapređenje sveobuhvatnih bilateralnih i ekonomskih veza između Crne Gore i Egipta, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Pozdravljena je dinamika aktuelne saradnje u oblasti turizma, te ukazano na potrebu jačanja ekonomske saradnje i privrednih kontakata, budući da za to postoje brojni potencijali, posebno u oblastima saobraćajnog povezivanja, kulture, energetike. 

"Ministri su se saglasili da će u cilju intenziviranja ekonomskih veza nastojati da što skorije dođe do formiranja crnogorsko-egipatskog privrednog komiteta i potpisivanja Sporazuma o ekonomskoj saradnji, što bi za cilj imalo i dalje privlačenje egipatskih investitora u Crnu Goru.

Naglašen je značaj saradnje na polju odbrane, dok je na liniji infrastrukturnog povezivanja, posebno apostrofirano interesovanje Egipta za uspostavljanje pomorske linije Bar-Aleksandrija", saopšteno je.

Tokom konstruktivnih i sadržajnih konsultacija, ministri su razmijenili mišljenja o aktuelnim kretanjima na regionalnom i globalnom planu, te razmotrili dalje modalitete za unapređenje saradnje u multilateralnim okvirima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.