Predsjednik Sudskog savjeta da se bira iz reda sudija, a ne iz reda uglednih pravnika
Miloš Nikolić

Predsjednik Sudskog savjeta da se bira iz reda sudija, a ne iz reda uglednih pravnika

Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore i član Radne grupe 3, Odbora za reformu izbornih zakona, Miloš Nikolić, predstavio je ključne novine povodom prijedloga izbora članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

"Radna grupa 3 koja je formirana u cilju reforme, odnosno daljeg unapređenja izbornog zakonodavstva, imala je nadležnost da prije svega se bavi tokom i ishodom izbornog procesa koji se održava u Crnoj Gori, odnosno sveukupnim ambijentom za sprovođenje izbornog procesa", kazao je on.

Osim toga,dodaje da je fokus rada radne grupe bio i na detaljnoj analizi Ustava, pogotovo u onom dijelu odredaba koje se tiču Sudskog savjeta i izbora članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

"U tom kontekstu došli smo do određenih rješenja koja smo formulisali u prednacrtu i kojim vjerujem da smo uspjeli da na dobar način uskladimo ono što su realne potrebe u ovom trenutku vezane za Sudski savjet, ali i jedan dobar dio GREKO preporuka koje se tiču ovog tijela. U tom kontekstu predložili smo povećanje broja članova Sudskog savjeta sa 10 na 11, pri čemu bi umjesto dosadašnjih 4 imali 5 sudija u Sudskom savjetu i na taj način ispunili GREKO preporuku da većina u Sudskom savjetu bude iz reda sudija i ono što je takođe predloženo da bude promijenjeno jeste Predsjednik Sudskog savjeta koji bi se birao iz reda sudija a ne iz reda uglednih pravnika, kako je do sad bio slučaj, uz jedan uslov, da Predsjednik Sudskog savjeta ne može biti i Predsjednik Vrhovnog suda", kazao je Nikolić.

Osim toga, dodatno su kako kaže objektivizirali i precizirali kriterijume koji su potrebni za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, što je takođe bila GREKO preporuka i detaljno su se bavili pitanjem većine koja je potrebna za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

"Kao što znate, u prethodnih godinu i po i više dana imamo ozbiljnu opstrukciju opozicije na tom planu i u tom kontekstu predložili smo rješenje da u prvom krugu glasanja ostane dvotrećinska većina koja je neophodna za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, dok bi se u drugom krugu ugledni pravnici birali apsolutnom većinom, čime smo, sa jedne strane, ostavili opoziciji prostor za dogovor u prvom krugu, ali ujedno i trajno spriječili opstrukciju kakvu trenutno trpimo i zbog čega Sudski savjet nema novoizabrane članove već skoro dvije godine", navodi Nikolić.

Vjeruje da je radna grupa dobro odgovorila svom zadatku  da svakako taj predlog rješenja predstavlja dobru polaznu osnovu za dalji razgovor sa kolegama iz opozicije, ali naravno i svim ostalim učesnicima u ovom procesu.

"Uz jedno napominjanje da je zaista veliku pomoć ukupnim svim ovim rješenjima koja smo predložili dala i akademska zajednica, odnosno njeni članovi koji su bili dio radne grupe, Blažić i Bastijančić", zaključio je Nikolić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.