Medenica: Ono što je 300 godina bilo moje familije, ja sam morala da prodam, ni djeci ne mogu da objasnim
Medenica, foto:Mina

Medenica: Ono što je 300 godina bilo moje familije, ja sam morala da prodam, ni djeci ne mogu da objasnim

Dodjela pomoći izvršne vlasti pravosudnoj ne utiče na samostalnost i nezavisnost nijednog sudije, ocijenila je predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medeca, dodajući da da dobar sudija može biti samo onaj koji je rasterećen problema i ima obezbijeđenu egzistenciju.Govoreći o prodaji zemlje kod Kolašina kaže d da ne može ni svoju djecu da ubijedi zašto je prodala zemlju po tako niskoj cijeni.

Ona je, upitana da li je u redu da izvršna vlast dodjeljuje pomoć u tom smislu pravosudnoj, koja bi trebalo da bude nezavisna, odgovorila da se to svuda radi.

„To ne utiče ne utiče na samostalnost i nezavisnost nijednog sudije. On ima svoj integritet. Dobar sudija, kvalitetan sudija, može biti samo onaj koji je rasterećen bilo kakvih problema, koji ima obezbjeđenu egzistenciju i dobre uslove za rad“, rekla je Medenica novinarima nakon predstavljanja Godišnjeg izvještaja o praćenju sudskih postupaka u Crnoj Gori, prenosi agencija Mina.

Ona je kazala da ne može da komentariše stav Vrhovnog suda da sudovi ne mogu da razmatraju razrješenje i imenovanja u Skupštini.

„Praksa drugih vrhovnih sudova administrativne jurisdikcije jeste da se akt vlasti, odnosno akt vladanja, koji nema obrazloženje, ne može u redovnom sudskom i upravnom postupku ispitivati već pred Ustavnim sudom, čime stranka ima svoju ustavnu odnosno sudsku zaštitu“, pojasnila je Medenica.

Kako je navela, u Vrhovnom sudu nisu razmišljali da se povuče taj stav.

Ona je negirala da je dobila tri kredita i rekla da je riječ o dva.

Medenica je objasnila da je 1999. godine dobila stan na korišćenje do 2005. kada su se stekli uslovi za njegov otkup.

“Otkup, sa svim dodacima, bio je 17 hiljada eura Kako je plata bila 300 eura, ja sam se obratila Vladi, i dobila 20 hiljada eura, otkupila sam stan i postala vlasnik“, rekla je Medenica.

Taj stan je, rekla je Medenica, poklonila ćerki kada je postala naslednik porodične kuće koju je sagradio “moj svekar”.

„Ona je prešla na mog supruga a posle njegove smrti ja postajem vlasnik a stan poklanjam ćerki. Kuća je napravljena 1982. godine i trebalo je praviti neke korekcije na krovu i tada sam, povedena svim uslovima koji su dati tražila kredit i automatski vratila sve rate, s obzirom na godine života, da ne bih djeci ostavila bilo kakav teret“, obrazložila je Medenica.

Tako je, kazala je, podigla 30 hiljada eura kredita, za poboljšanje uslova stanovanja.

Odgovarajući na pitanje novinara, o prodaji blizu 28 hiljada kvadratnih metara u blizini Kolašina, Medenica je navela da ne može ni svoju djecu da ubijedi zašto je prodala zemlju i zašto je to morala da proda po tako niskoj cijeni.

Advokat Branko Čolović saopštio je da je njegov klijent biznismen Zoran Bećirović preko jedne od svojih kompanija, kupio od Medenice nešto manje od 28.000 m2 zemlje u Kolašinu po cijeni od 139.000 eura, odnosno po cijeni od oko pet eura po kvadratnom metru.

Medenica je navela da je vrlo značajna cijena po kojoj je zemlju prodala.

“Uprava za nekretnine ima zvaničan podatak da je u to vrijeme eksproprijacija za zemljište takvog kvaliteta, odnosno livade bila deset eura po kvadratu, plus ako je šuma tri eura po stablu, pa onda poljoprivredni vještaci procjenjuju koja je to vrsta drveta, a voćke od pet, pa do 15 eura. Ja sam rekla da je to bilo 11 hiljada kvadrata najboljeg voćnjaka u tome dijelu. Ja ne mogu svoju djecu ubijediti zašto sam to prodala i zašto sam to morala da prodam po tako niskoj cijeni, ni pet eura. U tome je moj problem, a ne znam u čemu je vaš problem”, kazala je Medenica.

Ona je navela i da morala da proda ono što je 300 godina pripadalo njenoj porodici.

"Zar nemam pravo u Crnoj Gori, kao i svi građani, na mirno uživanje svoje imovine. Ja nijesam kupila, pa da ne mogu da dokažem odakle mi novac. Nego ono što je 300 godina bilo moje familije, ja sam morala da prodam. Da bih obezbijedila budućnost svoje djece, da bih sanirala posljedice iznenadne smrti mog supruga”, odgovorila je Medenica, prenosi Portal Rtcg.

Mina/Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.