Nurković u UAE: Crna Gora pozitivan primjer diverziteta i stabilnosti u regionu Z. Balkana
Foto: MSP

Svjetski kongres o putevima

Nurković u UAE: Crna Gora pozitivan primjer diverziteta i stabilnosti u regionu Z. Balkana

Delegacija Vlade Crne Gore predvođena ministrom saobraćaja i pomorstva Osmanom Nurkovićem boravi u službenoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Tokom posjete, Nurković učestvuje na Svjetskom kongresu o putevima na temu Povezivanje kultura, omogućavanje privreda kojeg PIARC (Svjetsko udruženje puteva) organizuje svake četiri godine, zajedno s 55 drugih ministara i visokih zvaničnika zaduženih za sektore saobraćaja iz cijelog svijeta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i turizma, Forum su otvorili ministar infrastrukturnog razvoja UAE Abdulah Muhamed Belghaif Al Nuaimi i predsjednik PIARC-a Claude van Rooten.

71500014479457472652184882544955317288960n

Tokom prvog dana posjete, Nurković je učestvovao na panelu pod nazivom ,,Transportne mreže budućnosti“ gdje je prisutne upoznao s načinom planiranja javnih politika u sektoru saobraćaja u Crnoj Gori, ističući strateški značaj Strategije razvoja saobraćaja 2019-2035. godina i napredak koji je postignut na poljima razvoja pomorske privrede, rehabilitacije željezničkog saobraćaja i procesa davanja u koncesije aerodroma u Crnoj Gori, posebno u kontekstu Agende povezivanja i procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Pored Nurkovića na pomenutom panelu govorili su ministri saobraćaja i infrastrukture iz Australije, Ujedinjenog kraljevstva, Švedske, Španije, Singapura, Senegala, Južne Koreje i Kambodže.

Ovom prilikom organizovan je i bilateralni sastanak između Nurkovića i ministra infrastrukturnog razvoja UAE Al Nuaimija tokom kojeg je podvučen značaj prijateljskih odnosa između dvije vlade, a razmatrane su i opcije za dalje unapređenje saradnje u sektoru pomorstva i infrastrukture, posebno u vidu razmjene najboljih praksi, iskustava i znanja.

725352764794574426521871854947511299473408n

Nurković je posebno istakao da je Crna Gora multinacionalna, multietnička i multireligiozna država te da kao takva služi kao pozitivan primjer diverziteta i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

U delegaciji Vlade Crne Gore, pored ministra Nurkovića nalaze se i generalni direktor za državne puteve Mirsad Ibrahimović, otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u UAE Dragiša Dragnić i samostalna savjetnica Bilsana Bibić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.