Da li hranu u frižideru držite pravilno?
Foto: Ilustracija

Savjeti stručnjaka

Da li hranu u frižideru držite pravilno?

Da li ste znali da postoje određena pravila kako da držimo hranu u frižideru? Ne odgovara svim namirnicama hladnoća i ne vole se voće i povrće jednako.

Banana, paradajz i krompir ne vole hladnoću, i nije im mjesto u frižideru kažu specijalisti za hranu.

"Trebalo bi ispoštovati to i držati ih van frižidera. Krastavac koji je osjetljiv na hladnoću, paradajz koji mijenja ta svojstva, negdje se taj šećer koji se nalazi u paradajizu kristališe i gube se minerali u samom paradajzu", kazala je za tv Prva specijalista higijene Enisa Kujundžić.

Bitno je da se voće i povrće čuvaju dalje jedno od drugog, odvojeni od podloge, da bi se jednako hladili. Moramo znati, napominje Kujundžić i da brojni plodovi proizvode gas etilen prilikom sazrijevnaja - što drugom voću i povrću škodi.

"Paradajz, dinja, breskva, kruška, ispuštaju etilen koji ne odgovara recimo krompiru, ili nekim drugim namirnicama, tako da je jako važno da oni budu odvojeni jedno od drugog i ono što je takođe važno, da se drže na suvom. Recimo mladi luk ispušta etilen pa ne bi trebalo da bude do onog starog luka odnosno onih glavica", kazala je Kujundžić.

Organizacija je pola završenog posla - onda kada imamo uredan frižider, kažu sturčnjaci, lakše ćemo odlučiti i šta ćemo jesti. A kada namirnice posložimo tamo gdje im je mjesto- duže će ostati zdrave i svježe.

"One namirnice koje želimo odmah da iskoristimo da budu nama dostupne, recimo treba držati na gornjoj polici, pa na srednjoj polici da se nađu recimo pasterizovane i namirnice koje su u tegli, a na dnu da budu one koje su najkvarljivije, mlijeko mliječni proizvodi, jaja u kartonu pa i sirovo meso koje bi trebalo da se upotrijebi odmah", savjetuje Kujundžić.

Stručnjaci savjetuju i da namirnice peremo odmah prije jela. U suprotnom, voda ubrzava proces truljenja, pa će tako naš obrok izgubiti svježinu. A novu hranu treba da kupimo tek onda kada pojedemo staru- tako ćemo istovremeno biti i uredni i ekonomični.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.