Preliminarni rezultati kosovskih izbora, tri partije proglasile pobjedu
Foto: Tanjug

Preliminarni rezultati kosovskih izbora, tri partije proglasile pobjedu

Političke stranke Samoopredjeljenje, Demokratski savez Kosova (DSK) i Demokratska partija Kosova (DPK) proglasile su pobjedu na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu

Zamjenik predsjednika DSK Ljutfi Haziri na konferenciji za medije izjavio je da prema podacima dobijenim od timova na biralištima vodi DSK, te da se nalazi ispred Samoopredjeljenja koje je druga stranka po broju glasova.

"Prema rezultatima koje smo dobili od anketa, mi smo pobjednici na izborima. Prva stranka u podršci građana i srećni smo što smo kao opozicioni blok postigli dobar rezultat. Imamo prednost, vođstvo prema Samoopredjeljenju kao drugoj stranci", rekao je Haziri.

Haziri je odbio da odgovori na pitanje sa kojom partijom će ići u postizbornu koaliciju i istakao "uz ono što smo rekli ne, sigurno ne sa DPK".

Rukovodstvo i aktivisti Samoopredeljenja počeli su da slave u svom sjedištu nakon što su čuli rezultate egzit pola, ali i informacije svojih aktivista.

Lider i kandidat za premijera Kosova iz DPK Kadri Veselji pozvao je svoje simpatizere da proslave pobjedu u Prištini.

Lider Socijaldemokratske inicijative koja je bila u predizbornoj koaliciji sa Alijansom novo Kosovo i Partijom pravde na konferenciji za novinare rekao je da je njegova stranka postigla zapaženi rezultat na izborima i da za sada ima sedam poslaničkih mjesta i očekuje da dobije i osmo.

Prema podacima egzit pola prištinske televizije Klan Kosova, prva dva mjesta dijele Demokratski savez Kosova i Samoopredjeljenje sa 30 odsto dobijenih glasova.

Na trećem mjestu je Demokratska partija Kosova sa 22,28 odsto glasova, slijede Alijansa za budućnost Kosova u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Kosova sa 10,58 odsto glasova.

Prema egzit polu koalicija Socijaldemokratska inicijativa Kosova, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde nijesu prošli izborni prag, dobili su svega 4,41 odsto.

Prema ovakvim rezultatima DSK i Samoopredjeljenje dobiće po 32 poslanička mesta, a DPK 24, ABK-SDPK 11 poslaničkih mjesta.

Marža moguće greške iznosi jedan odsto.

Beta/B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.