Pronađen jedinstven dijamant star 800 miliona godina: Sa draguljem unutar dragulja(VIDEO)
Foto: Screenshot

Pronađen jedinstven dijamant star 800 miliona godina: Sa draguljem unutar dragulja(VIDEO)

Jedinstven dvostruki dijamant sa draguljem unutar dragulja pronađen je u Sibiru, piše Dejli mejl.

Dijamant je nazvan "Matrjoška" jer podsjeća na tradicionalnu rusku lutku. Vjeruje se da je ovaj dijamant, koji je star 800 miliona godina, apsolutno neprocjenjiv i jedini na svijetu,prenosi B92.

Veći dijamant je dimenzija 4,8 puta 4,9 puta 2,8 milimetara. Unutar njega se smjestio u svom vlastitom vazdušnom prostoru manji dijamant dimenzija 1,9 puta 2,1 puta 0,6 milimetara.

Oleg Kovalčuk, iz ruske kompanije "Alrosa", koja je pronašla dijamant u Jakutiji, rekao je da je ovo jedinstvena kreacija prirode i da ovakav dijamant do sada nije pronađen.

"Alrosa" planira da pošalje dijamant "Matrjoška" u Geološki institut Amerike na dalja istraživanja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.