Skulptura Jelene Savojske biće visoka dva i po metra i izlivena u bronzi
Jelena Savojska

Do kraja godine

Skulptura Jelene Savojske biće visoka dva i po metra i izlivena u bronzi

Ulice, institucije, bolnice širom Italije nose ime naše princeze, a njihove kraljice, Jelene Petrović Savoje. Do kraja godine i Crna Gora dobija skulpturu kraljice koja je jačala veze dvije zemlje. Radi je vajar Adin Rastoder, a finansira "Fondacija za izgradnju spomenika princezi Jeleni", u saradnji sa Glavnim gradom.

Ponosni na međunarodni ugled Jelene Savojske, prenosili smo generacijama priču o požrtvovanju kraljice velikog srca, a tek jednu ulicu nazvali smo njenim imenom, do danas.

Od velikih evropskih nacija i pape Pija XI dobila je priznanja za herojske napore u spasavanju povrijeđenih u razornom zemljotresu u Mesini na jugu Italije i ugroženih u Prvom svjetskom ratu. To se ne smije zaboraviti.

Na postamentu od kamena biće podignuta skulptura visoka dva i po metra izlivena u bronzi. Neće bitnije izlaziti iz okvira realističnog manira.

Još nije odlučeno koji će otvoreni prostor u Podgorici krasiti skulptura.

Jelena Petrović Savoja sahranjena je u Monpeljeu. Njeni posmrtni ostaci preneseni su iz Francuske na marijanskom groblju Vikoforte u Italiji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.