Najstariji nosorog slavi 50. rođendan, Natala se dobro drži iako je ostala bez zuba
Foto: Facebook

Njemačka

Najstariji nosorog slavi 50. rođendan, Natala se dobro drži iako je ostala bez zuba

Zoološki vrt u njemačkom Dortmundu proslavio je 50. rođendan najstarijeg njemačkog nosoroga, ženke Natale.

Natala je rođena u septembru 1969. u Južnoj Africi, a u Dortmundu živi od 2006. godine, objavile su gradske vlasti.

Natala je jedna od četiri najstarijih pripadnika svoje vrste u Europi.

"Nosorozi koji žive u divljini obično ne dožive te godine", navodi portparol gradskih vlasti.

Natalin tačan datum rođenja nije poznat, ali se zna da je uhvaćena 2. septembra 1970. u Južnoj Africi. Trgovac životinjama doveo je u zoološki vrt Ruhr u gradu Gelsenkirčenu, na sjeverozapadu Njemačke.

Potom je Natala živjela u Muensteru, Erfurtu i Šverinu da bi se napokon skrasila u Dortmundu. Majka je petoro mladih nosoroga, piše jutarnji.hr.

U dortmundskom zoološkom vrtu svoje pozne godine Natala provodi u društvu tri nosoroga.

"Uprkos godinama, Natala dobro izgleda", navodi portparol.

Ako je lijepo vrijeme, ponekad se pridruži mladim ženkama nosoroga u jurnjavi na otvorenom području zoološkog vrta. Natala je teška oko dvije tone iako je poslednjih godina smršala zbog ulaska u starije životno razdoblje. Takođe, pati od problema sa zubima i već je izgubila kutnjake.

Kako bi obilježio okrugli rođendan svoje velike štićenice, zoološki vrt sprema se da u nedjelju organizuje dan posvećen nosorozima, tokom kojeg će posjetioci moći da nauče nešto o tome kako se drže i čuvaju nosorozi, a takođe i o prijetnjama s kojima se suočavaju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.