Simović: Sjever Crne Gore adresa naših ulaganja i danas veliko gradilište
Foto: MPRR

Otvorio Prvi međunarodni sajam poljoprivrede u Beranama

Simović: Sjever Crne Gore adresa naših ulaganja i danas veliko gradilište

Na sjeveru se dešavaju značajni iskoraci u poljoprivredi i u ostalim oblastima, kao što su kapitalni infrastrukturni projekti, novi preduzetnički zamah sjevera, iskoraci u zdravstvu, obrazovanju, kulturi, sportu, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović danas u Beranama.

Otvarajući Prvi međunarodni sajampoljoprivrede, prehrane i domaće radinosti, Simović je kazao je da je i ovaj događaj nova potvrda iskoraka na sjeveru.

„Sjever Crne Gore je adresa naših ulaganja, kontinuiranog prisustva, iskazane želje i posvećenosti da se evidentan razvoj Crne Gore uravnoteži. To je motiv našeg sve češćeg prisustva na sjeveru, sa ciljem da na bazi izdašnih prirodnih potencijala i sa vrijednim, odgovornim i mudrim domaćinima i preduzetnicima, stvaramo nove vrijednosti naše ekonomije i života na ovim prostorima“, kazao je Simović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja istakao da je, kao rezultat mudre i odvažne državne politike i strateškog planiranja razvoja, crnogorski sjever postao veliko gradilište.

"Gradi se autoput koji će otvoriti nove mogućnosti napretka u brojnim oblastima,završetkom puta Lubnice – Jezerine, pored valorizacije turističkih potencijala Bjelasice, sjeverni dio Crne Gore, naročito Berane, Rožaje, Plav, Gusinje i Andrijevica biće bliži Podgorici i primorju za 40 km, u toku je realizacija projekta izgradnje novih ski centara, u vrijednosti više od 100 miliona eura, i izgradnju ski centra Kolašin 1600, koji je otvoren u februaru ove godine, uloženo je oko 17 miliona eura", podsjetio je Simović i dodao da su ugovoreni i već započeti, radovi na budućim skijalištima Cmiljača u Bijelom Polju, Žarski u Mojkovcu i Hajla u Rožajama.

Projekti za bolji život na selu

Simović je naveo da pored ovih i brojnih drugih kapitalnih projekata na sjeveru, Vlada realizuje i stotine infrastrukturnih projekata koji su od značajaza svakodnevni život i rad domaćina na selu.

20191005104714resized

„Sa vrijednim domaćinima smo dogovarali, planirali i obilježavali uspješno izgrađene brojne ruralne puteve i vodovode.I upravo ovih dana svjedočimo realizaciji projekta izgradnje infrastrukture koje realizuje Vlada u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede – IFAD-om i lokalnim samoupravama.U sedam crnogorskih opština (Nikšić, Šavnik, Žabljak, Mojkovac, Bijelo Polje, Petnjica i Berane) privodi sa kraju asfaltiranje 45 seoskih puteva u dužini 32 km, ukupne investicije oko 2,5 miliona eura.", kazao je Simović-

U Beranama se, kako je naveo, asfaltira 7 putnih pravaca dužine preko 5 km, koji će obuhvatiti domaćinstva i u Petnjiku, Štitarima, Zagorju, Policama i Dapsiću. Kroz ovaj projekat gradi se i vodovod u MZ Zagorje.

„U narednim danima bićemo ponovo zajedno ovdje u Beranama da svi zajedno obiđemo sve ove završene radove, da se sretnemo sa vrijednim domaćinima i da dogovaramo naša nova zajednička pregnuća“, najavio je Simović, izražavajući posebno zadovoljstvo zbog najave da će se tom prilikom obilježiti i dugo očekivani završetak izgradnje vodovoda na Policama.

Današnji susret na Sajmu na kome je svoje proizvode izložilo oko 70 učesnika iz Crne Gore i zemalja regiona, prema riječima Simovića, dobra je prilika ida se predstave plodovi jedinstvene prirode, duge tradicije i vrijednog rada poljoprivrednika,proizvodi nastali dobrim spojem te očuvane tradicije i osvojenih novih tehnologija i standarda kvaliteta.

Ovo je i prilika da, kako je kazao, „još jednom zajedno afirmišemo značajan doprinos koji naši EU partneri daju razvoju crnogorske poljoprivrede kroz brojne izdašne programe podrške“. Simović je podsjetio da se trenutno kroz IPARD program širom Crne Gore realizuje više od 250 projekata vrijednosti investicija od preko 27 miliona eura u primarnoj proizvodnji i u sektoru prerade.

20191005100620resized

„Zbog svega ovoga današnji događaj je nova dobra prilika za susret sa dobrim domaćinima. Dobrim domaćinima za koje Vlada obezbjeđuje sveizdašnije subvencije i sve veću bespovratnu podršku, sve dostupnija i povoljnija kreditna sredstva, kao i stručnu i savjetodavnu podršku neposredno na terenu.To najbolje potvrđuju brojni novi savremeni i konkurentni pogoni za preradu, brojna savremena mehanizacija i oprema, novi intenzivni višegodišnji zasadi i ono što nas posebno raduje – brojni novi mladi farmeri“, kazao je potredsjednik Vlade.

On je dodao da su poljoprivredne službe i servisi sve bliži domaćinima, da se u Andrijevici gradi Kuća voća, da će u Bijelom Polju ubrzo biti otvorena Kuća poljoprivrede za Sjever.

„Vrijedni domaćini i u Beranama i širom sjevera prepoznaju sve ove napore, aktivnosti i rezultate jer oni najbolje znaju da prepoznaju i cijene rad, kreativnost i međusobno povjerenje. Na takav način unapređujemo potrebno zajedništvo na kojem treba da gradimo modernu i prosperitetnu Crnu Goru.Zbog toga ćemo nastaviti zajedno i Vlada i lokalne samouprave i vrijedni poljoprivrednici, da stvaramo nove dobre prilike za pokretanje novih i snaženje postojećih biznisa u poljoprivredi,osvajanje novih tehnologija, standarda i novih tržišta, da stvaramo dobre prilike za dobre domaćine, i sadašnje i buduće“, poručio je Simović otvarajući sajam koji je organizovala Opština Berane,  a finansijski podržala Vlada Crne Gore. 

Šćekić: Zajedno radimo na podsticanju poljoprivrede i razvoju Berana

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić iskazao je zahvalnost i zadovoljstvo zbog izuzetne saradnje sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, na čelu sa ministrom Simovićem, na svim projektima koji su realizovani na prostoru opštine Berane, a jedna od takvih aktivnosti je uprav ovaj sajam.

Šćekić je kazao da su zajednički uspjeli da u Beranama okupe domaće i regionalne proizvođače i stvore priliku za promociju domaćih proizvoda.

20191005110524resized

On je naglasio da je poljoprivredna proizvodnja najznačajniji izvor prihoda stanovništva u Beranama, zbog čega je značajna koordinirana saradnja institucija, te da u skladu sa tim Opština, kroz lokalni agrobudžet, ulaže značajne napore da pospješi šanse i rezultate u toj oblasti. Naveo je neke od projekata i mjera, kao što su podrška individualnim gazdisntvima, projekat Regionalne stočne pijace, Mladifarmer, izgradnju ruralne infrastrukture, naknadu majkama u ruralnom području, zatim subvecije osiguranju za poljoprivrednike i druge, što sve ima za cilj podsticanje stanovništva da se bave poljoprivredom i sprječavanje migracija - navodi se u saopštenju MPRRa.

20191005110503resized

Izlagači iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Republike Sjeverne Makedonije tokom dva dana trajanja manifestacije predstaviće posjetiocima svoje proizvode i usluge, prije svega poljoprivredno – prehrambene proizvode, zatim mehanizaciju i proizvode domaće radinosti. Biće to prilika da razmjene iskustva i uspostave saradnju u cilju unapređenja plasmana svojih proizvoda.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.