Zbog kvara aparata u KCCG oboljele od karcinoma idu na zračenje autobusom za Banjaluku

60 pacijentkinja već duže vrijeme izloženo maltretiranju i trošku

Zbog kvara aparata u KCCG oboljele od karcinoma idu na zračenje autobusom za Banjaluku

Pacijentkinje oboljele od karcinoma grlića materice već mjesec i po ne mogu da odrade unutrašnje zračenje u Kliničkom centru Crne Gore KCCG zbog neupotrebljivog stola za braha zračenje, već ih upućuju u privatnu polikliniku u Banjaluci, pa su prinuđene da plate smještaj i hranu, kako bi nastavile borbu za život, piše Dan.

Suprug pacijentkinje iz Podgorice R.S. za Dan je kazao da je preko 60 pacijenkinja sa Klinike za onkologiju Kliničkog centra već duže vrijeme izloženo tom vidu maltretiranja i trošenja, jer svake sedmice između tri i pet puta moraju autobusima da odlaze u Banjaluku, za šta im se refundiraju samo autobuske karte.

On navodi da je aparat van upotrebe mjesec i po, ali da KCCG ima sklopljen ugovor sa privatnom klinikom u susjednoj državi.

“Pitamo se da li je moguće da najteže pacijente šalju tako daleko. Banjaluka je udaljena od Podgorice oko 400 kilometara, a pacijentkinjama je potrebno preko osam sati vožnje autobusom da bi došle na zračenje. Na drugoj starni, prema riječima zaposlenih iz KCCG, taj sto košta oko 60.000 eura. Kazali su nam da šest tretmana u poliklinici u Banjaluci košta oko 30.000 eura, a naši članovi porodice prolaze kroz dodatno mučenje da bi pokušale da dođu do izlječenja”, navodi on.

Prema njegovim riječima, niko ne obraća pažnju što žene u takvom stanju moraju da putuju autobusima da bi se zračile nakon operacije.

“Poslali smo dopis Ministarstvu zdravlja ali niko ne reaguje. Plate nam samo povratnu kartu od 66 eura, za nju i pratioca, dok mi moramo svaki put da plaćamo smještaj i hranu u Banjaluci. Ovo je naša realnost, jer vidimo kako se ophode prema pacijentima”, ističe suprug pacijentkinje R.S.

On navodi da je zdravstveni sistem izložen velikim troškovima jer su tretmani u Banjaluci izuzetno skupi.

“Ne znam kome je u interesu da se ovako tretiraju oboljeli i da se troši državni novac. Za samo jedan broj odlazaka može se kupiti novi sto za unutrašnje zračenje, a porodice spasiti od dodatnog napora i troška svake sedmice. Imamo situaciju i da osoblje isto kaže, ali se ništa ne preduzima da se riješi ovakva situacija. Uzalud svake sedmice pitamo da li je popravljen aparat, jer su svi na Klinici na taj način ugroženi. Liječenje žena čije je oboljenje u poodmaklom stadijumu kasni, jer putovanje van države svake sedmice oduzima vrijeme”, tvrdi on.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje za Dan je saopšteno da su obaviješteni o kvaru aparata za unutrašnje zračenje, stola za brahiterapiju, zbog čega se pacijenti šalju u Banjaluku kako se ne bi kasnilo sa zračenjem.

Iz Fonda ističu da se pacijentkinjama refundiraju liječenje i putni troškovi, dok za smještaj i ishranu nijesu nadležni.

“Prema informacijama iz Kliničkog centra, očekuje se da poručeni dio za sto stigne iz Njemačke nakon čega će se nastaviti sa terapijama pacijentkinja na Klinici za onkologiju Kliničkog centra. Fond u potpunosti refundira troškove liječenja i putne troškove”, navode iz Fonda.

KCCG: Čekamo servis aparata

Iz KCCG su Danu odgovorili na pitanja u vezi sa problemom sa aparatom da je za popravku stola za brahiterapiju angažovan servis iz Njemačke, jer proizvođač stola, firma Medif nema servisere na prostorima bivše Jugoslavije.

“Služba za inžinjering i održavanje čini napore da što prije sto bude u punoj funkciji kako bi pacijenti mogli da neophodnu zdravstvenu uslugu dobiju u KCCG. Do otklanjanja kvara, radi nastavka liječenja naših pacijentkinja, odlučeno je da budu upućene u odgovorajući Centar za radioterapiju u regionu. Pozitivan odgovor dobili smo samo od IMC Centra iz Banjaluke. S obzirom na to da se kod njih sprovodi brahiterapija po istim protokolima i na istom aparatu kao kod nas, pacijentkinje smo uputili u ovaj centar, kako bi nastavile sa ovim vidom liječenja na kvalitetan i odgovarajući način”, piše u odgovorima.

Iz KCCG nadalje navode da pacijentkinje kvalitetno zračenje dobijaju u centrima u regionu sa kojima sarađuju.

“Troškovi jesu povećani, ali je bitan nastavak liječenja pacijentkinja, te KCCG, resorna ministarstva i Fond za zdravstveno osiguranje preduzimaju sve potrebne mjere. Kvarovi ovako sofisticiranih aparata i prateće opreme su neminovnost, a dešavaju se usvim radioterapijskim centrima u svijetu”, navodi se, između ostalog, u odgovoru dostavljenom Danu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.