Tradicija podrške SAD Crnoj Gori datira od prije Prvog svjetskog rata

Stejt department o posjeti Pompea

Tradicija podrške SAD Crnoj Gori datira od prije Prvog svjetskog rata

Sjedinjene Američke Države stoje uz Crnu Goru "u njenom suprotstavljanju upornim ruskim pokušajima da spreči njen napredak ka evroatlantskim integracijama" i cijene solidarnost Crne Gore u pridruživanju američkim i EU sankcijama protiv Rusije, saopštio je Stejt departmenta povodom današnje zvanične posjete državnog sekretara SAD Majka Pompea Podgorici.

SAD poručuju i da podržavaju reforme Crne Gore radi suzbijanja korupcije, jačanja vladavine prava, zaštite slobode medija, s ciljem pristupanja Evropskoj uniji.

Pompeo je danas razgovarao s predsednikom Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i s ministrom spoljnih poslova Srđanom Darmanovićem.

Stejt department je naveo da su razgovarali o "jakim bilateralnim odnosima i mogućnostima proširenja i produbljavanja ekonomskih i bezbjednosnih veza SAD i Crne Gore".

"Naši ciljevi su u skladu s težnjama građana Crne Gore i njihovih vlasti. Želimo to što oni žele: sigurniju, prosperitetniju i demokratsku budućnost Crne Gore, u potpunosti usidrene u zapadne institucije i vrijednosti", piše u saopštenju gdje se dodaje da je Crna Gora "saveznica, partner i prijatelj SAD".

U saopštenju se pominje da "tradicija podrške" SAD Crnoj Gori datira od pre Prvog svjetskog rata, navodi se da "doprinos Crne Gore NATO-u tokom poslednjih deset godina jača regionalnu i globalnu bezbjednost".

Pridruživanje Crne Gore NATO-u 2017. godine "dodatno je produbilo čvrsto partnerstvo Crne Gore sa Sjedinjenim Državama" koje "pohvaljuju crnogorske vojnike koji su rame uz rame s nama u Avganistanu, Letoniji i na Kosovu i pozdravljaju opredeljenje Crne Gore da prije kraja ove godine pošalje trupe u Irak".

U saopštenju se navodi da SAD godišnje izdvajaju milione dolara za modernizaciju Vojske Crne Gore, za borbu protiv korupcije i protiv organizovanog kriminala.

SAD su, piše u saopštenju, uz Crnu Goru "u njenom suprotstavljanju upornim ruskim pokušajima da spriječi njen napredak prema evroatlantskim integracijama".

Sjedinjene Države, zaključuje se u saopštenju, cijene solidarnost Crne Gore u pridruživanju američkim i sankcijama EU protiv Rusije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.