Rakić i Radoičić se sastajali s Pacolijem na luksuznoj jahti u Crnoj Gori
Foto:Krik

Rakić i Radoičić se sastajali s Pacolijem na luksuznoj jahti u Crnoj Gori

Istraživački portal Krik objavio je fotografiju sa sastanka u Crnoj Gori održanog prije dvije godine kada su se sastali predsjednik Srpske liste Goran Rakić, kontroverzni biznismen sa Kosova Milan Radoičić i aktuelni kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, u vrijeme pregovoranja za formiranje vlade Ramuša Haradinaja.

Kako je taj portal naveo, do sastanka je došlo u ljeto 2017. na luksuznoj jahti u Budvi, a Pacoli je ubrzo nakon toga napustio dotadašnje političke partnere, pridružio se koaliciji Ramuša Haradinaja i postao ministar spoljnih poslova.

Nakon parlamentarnih izbora na Kosovu, na kojima nijedna partija nije ostvarila većinu potrebnu za sastav vlade nastupili su pregovori.

"Kako je izvor novinarima (Krika) rekao, fotografija je zabilježila sastanak koji se pokazao ključnim za razrješenje tog političkog problema. Tu tvrdnju, međutim, nije bilo moguće potvrditi, jer niko od učesnika sastanka nije pristao da govori za Krik", navodi se u tekstu.

Pacoli je, kako ističu, ubrzo nakon tog susreta, a pred istek roka za sastavljanje vlade, napravio neočekivani preokret.

"Ostavio je svoje dotadašnje političke saveznike i pridružio se PAN koaliciji, poznatoj i kao 'ratno krilo' – činili su je bivše vođe OVK. Ovo je omogućilo Ramušu Haradinaju, koji je u Srbiji osumnjičen za ratne zločine, da sastavi vladu", dodaje Krik, prenosi Beta.

Članovi Srpske liste dobili su tri ministarska mjesta u toj vladi.

Milan Radoičić napustio je Kosovo nakon što je pokrenuta istraga protiv njega zbog sumnje da je umiješan u ubistvo političara sa Kosova Olivera Ivanovića koje se desilo u januaru 2018. godine. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, sa kojim se Radoičić sastao u Beogradu, rekao je javnosti da ga je srpska policija ispitala i da je sigurna da Radoičić nije umiješan u Ivanovićevo ubistvo.

"Vučić je insistirao na tome da je Radoičić rodoljub koji brani položaj Srba na Kosovu, a slučaj protiv njega je označio kao politički motivisan", navodi Krik.

Pacoli je švajcarski državljanin, rođen je na Kosovu, posjeduje imovinu vrijednu oko 900 miliona eura, kako prenose mediji. On je važan lobista za nezavisnost Kosova.Krajem devedesetih, bio je umiješan u jedan od najvećih korupcionaških skandala u Rusiji koji je obustavljen zbog nedostatka dokaza.Paralelna istraga o Pacoliju koja se u Švarcajskoj vodila za primanje mita i pranje novca, takođe je obustavljena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.