Odbor odbio kontrolno saslušanje Stankovića i Katnića, DF napustio sjednicu

Odbor odbio kontrolno saslušanje Stankovića i Katnića, DF napustio sjednicu

Poslanici Demokratskog fronta (DF) napustili su sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu jer je većina članova odbila da na dnevni red uvrsti raspravu o kontrolnom saslušanju vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivice Stankovića i glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

Odbor za bezbjednost i odbranu zakazao je sjednicu kako bi se izjasnio o kandidatu za generalnog direktora Obavještajno - bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane Miljanu Peroviću, ali je poslanik DF-a Nebojša Medojević na početku tražio proširenje dnevnog reda.

On je pojasnio da su četiri opoziciona poslanika iz tog parlamentarnog tijela ranije podnijela zahtjev za kontrolno saslušanje zbog navodno nezakonitih mjera tajnog nadzora prema članovima DF-a.

Medojević je kazao da je zabrinjavajuće da VDT odbija parlamentarni nadzor i da VDT i SDT ulaze u tumačenje Ustava i parlamentarnih ovlašćenja.

"Oni su dio druge vlasti, mi smo ih birali, oni su obavezni da se odazovu na poziv parlamenta, pogotovo zbog posljednjih indicija da se korupcija događa i u VDT-u, a ne da tumače i edukuju", kazao je Medojević, prenosi portal Vijesti.

On je rekao da DF pismo VDT-a tumači kao politički stav tužilaštva zbog "konflikta" sa tom političkom grupacijom, kojim odbacuju bilo kakvu spoljnu kontrolu, pogotovo onu garantovanu Ustavom.

"Ne postoji drugo mjesto do ovog Odbora koje može da kontroliše VDT. Ovo nije odnos VDT-a prema opoziciji, već prema parlamentu kao instituciji", kazao je Medojević.

On je tražio od predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Branka Čavora da zakaže termin kontrolnog saslušanja Stankovića i Katnića.

Čavor je kazao da VDT u pismu nije odbio kontrolno saslušanje, jer nije bio ni pozvan na njega.

On je rekao da nije pozvao VDT na kontrolno saslušanje, jer nije imao obavezu, sa obzirom na to da inicijativu nije podnio potreban broj članova Odbora, odnosno trećina od 13 članova.

"Ali smo ipak pokazali dobru volju i proslijedili zahtjev VDT-u. Suština njihovog pisma je u tri stvari - govorili su o zahtjevu sa pravnog aspekta, da o komunikacijama poslanika nemaju druge odgovore izuzev onih objavljenih na sajtu tužilaštva i da ne sprovode mjere tajnog nadzora nad poslanicima", pojasnio je Čavor.

On je rekao da Odbor i dalje ostaje otvoren, "ide u pravcu zakazivanja kontrolnog saslušanja".

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Marta Šćepanović kazala je da su u pozadini inicijative DF-a lični razlozi tog političkog saveza, a ne javni interes i zakon.

Ona je istakla da VDT u pismu jedino nije pojasnio da li je u toku sudski postupak u slučaju predmetne prijave ili ne.

"Ukoliko sudski postupak još traje onda tu Odbor nema nikakve nadležnosti, a ako nema postupka onda možemo govoriti o saslušanju", kazala je Šćepanović.

Čavor je stavio predlog za proširenje dnevnog reda na glasanje i on je odbijen sa pet glasova DPS-a, dok je poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša bio uzdržan.

Predstavnici DF-a u Odboru napustili su sjednicu nakon glasanja, uz obrazloženje da "neće da im smetaju u daljem radu".

Mina/Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.