Šehović: Rok dvije godine, studenti neće dodatno plaćati tezu
Sa sastanka

Šehović: Rok dvije godine, studenti neće dodatno plaćati tezu

Ministar Damir Šehović susreo se danas sa predstavnicima studenata UCG Nevenom Mentović i Lazarom Nenezićem, te predsjednikom Studentskog parlamenta Danilom Jelovcem, a u vezi sa njihovim zahtjevom da se riješi pitanje plaćanja i realizacije master studija.

Kako je saopšteno na sastanku, u konstruktivnoj komunikaciji sa UCG koja je vođena prethodnih dana, utvrđeno je da se magistarske studije moraju završiti u roku koji je propisan Zakonom o visokom obrazovanju, a to znači najkasnije u naredne dvije godine, odnosno do kraja školske 2020/21 godine. 

Dogovoreno je i da će se master studije završiti bez obaveze plaćanja dodatnih troškova za magistarsku tezu. Naravno, troškovi predviđeni Ugovorom moraju se izmiriti, a što nije ni bilo problematizovano od strane studenata.

"Dodatno, UCG će, u cilju stvaranja još kvalitetnijih preduslova za završetak master studija, uložiti dodatni napor kako bi se riješio potencijalni zastoj u izboru mentora, kao i sva druga pitanja koja se eventualno mogu otvoriti.

Sa Univerzitetom je postignut i dogovor o potrebi povraćaja sredstava svim onim studentima koji su u ovom upisnom roku izvršili uplatu preko iznosa utvrđenog školarinom", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Vlada će, sa druge strane, podržavajući napore Univerziteta za uspostavljanje cjelovitih i sistemskih rješenja za uvođenje dodatnog reda u realizaciju studija, preuzeti obavezu da opredijeli Univerzitetu nedostajuća sredstva po ovom osnovu. 

"Pomenuto rješenje proizašlo je kako iz pažljive analize dopisa poslatog od strane studenata, tako i u intenzivnoj i konstruktivnoj komunikaciji sa UCG, koji je pokazao senzibilitet i otvorenost za rješavanje ovog pitanja.

Vlada i Ministarstvo prosvjete će, zajedno sa UCG, nastaviti kvalitetnu saradnju na unapređenju sistema visokog obrazovanja, a vodeći, kao i do sada, računa o stavovima i potrebama studenata",saopštio je ministar Damir Šehović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.