Vijadukt dužine 52 metra ka Spužu i Piperima
Foto: Screenshot

Vijadukt dužine 52 metra ka Spužu i Piperima

U sklopu rekonstrukcije starog puta za Danilovgrad na skretanju za Pipere, odnosno Rogame, radi se vijadukt dužine 52 metra i širine konstrukcije 19,5 metara.

Vijadukt će omogućiti bezbjednije i u odnosu na sadašnje stanje drugačije ukrštanje puta ka Spužu i puta ka Piperima. Potupuno će prestati da postoji raskrsnica koja je dosad korišćena za uključivanje iz pravca Pipera ka Spužu, koja je bila pod uglom od devedeset stepeni. Sada se saobraćaj reguliše raskrsnicom koju projektanti zovu trokraka suza. Iz pravca Pipera i ka Podgorici i ka Spužu uključenje je na istoj raskrsnici. Vijadukt je paralelan sa putem ka Spužu koji će takođe biti rekonstruisan,piše Dan.

Kako je kazao Aleksandar Laković, glavni projektant vijadukta i saobraćajnice ka Spužu iz firme Civil enginer, postojeća saobraćajna rješenja su bila nebezbjedna i jedino se ovako mogla riješiti.

“Napraviće se vijadukt jer je postojeća raskrsnica ulazila pod velikim uglom i bila nebezbjedna za saobraćaj. Zbog toga je napravljena upravna raskrsnica i izmještena u odnosu na luk kod restorana. U pitanju je rasponska konstrukcija sa pet oporaca između kojih je po 12,5 metara na pet polja.To je klasična armirano-betonska konstrukcija dimenzionisana za teški saobraćaj. Preko oporaca biće postavljene prelazne ploče, a imaće i trotoare. Pošto još nije urađen put ka Rogamima dalje se u tom pravcu ne nastavljaju trotoari. Dužina vijadukta je 52 metra, a širina konstrukcije 19,5 metara. Preko njega idu dvije saobraćajne trake i obostrani trotoari, odbojna i zaštitna ograda i sve ono što je potrebno od saobraćajne opreme puta”, rekao je Laković.

Projekat vijadukta Glavni grad je dobio na poklon od firme Civil enginer.

“Taj most je rađen iz razloga što postojeća saobraćajnica koja je išla pod velikim uglom nije bila bezbjedna za saobraćaj i moralo se napraviti trajno rješenje. Kada sam ugovarao posao nije bio ugovoren vijadukt, ali kako smo dobili da radimo ovu dionicu nijesam mogao da ostavim raskrsnicu tako pa sam odlučio da častim grad time što ću isprojektovati i ovaj objekat. Lijepo će na kraju ispasti vijadukt i drago mi je zbog toga, jer je to najbitnije”,  kaže Laković.

Kako Laković navodi raskrsnica puteva je trokraka suza. Kako kaže biće ostrvo i isključenje za desni krak i silaz dolje.

“Nije komlikovan projekat vijadukta. To je betonska konstrukcija nije prenapregnuta, već masivna. Nije komplikovan za rad samo što je na poziciji gdje mora da se isključi saobraćaj sa jedne strane, a sa druge da funkcioniše dok se bude radilo. Moralo je ovako jer je zaista bilo nebezbjedno. Biće postavljena i potrebna saobraćajna signalizacija”, rekao je Laković.

Ova firma projektovala je i 5,5 kilometara puta do zatvora.

“Put će imati dvije saobraćajne trake. Sa desne strane će kompletnom dužinom ići trotoari, a sa lijeve samo djelimično, odnosno u dužini od tri kilometra. Sve to iz više razloga, od eksproprijacije do finansijskog koštanja. Duž ovog puta nije projektovana biciklistička staza”, kazao je Laković.

Radnici na gradilištu vijadukta u Rogamima kažu da je teren idealan za izgradnju, jer je stjenovit. Oni navode da su stručnjaci konstantno na terenu i da sve što urade kontrolišu i rade analize, kako konstrukcije, tako betona. Zbog gradilišta saobraćaj je usporen.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.