Priznanje crnogorskom civilnom vazduhoplovstvu u UN-u
Plaketu primio direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo

Priznanje crnogorskom civilnom vazduhoplovstvu u UN-u

Na tekućoj sjednici Generalne skupštine Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO), najveće vazduhoplovne institucije Ujedinjenih nacija, Crna Gora je dobila priznanje za zapažene rezultate u posvećenosti i razvoju sigurnosti vazdušnog saobraćaja, saopšteno je iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Predsjednik Savjeta ICAO Olumuyiwa Benard Aliu uručio je plaketu, kao priznanje naporima Crne Gore za napredak ostvaren 2018. godine u rješavanju nedostataka nadzora sigurnosti vazdušnog saobraćaja, kao i za njenu aktuelnu posvećenost efektivnoj implementaciji ICAO standarda i preporučenih praksi.

Dragan Đurović, direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo, koji je i šef crnogorske delegacije na zasjedanju generalne Skupštine ICAO, istakao je da je ova plaketa dobijena od krovne vazduhoplovne organizacije u svijetu i da predstavlja veliko priznanje za državu, vazduhoplovnu industriju, a posebno za Agenciju, koja je vodila ovaj proces.

"Strpljivo i sistematično smo iz godine u godinu podizali nivo bezbjednosti i sigurnosti vazdušnog saobraćaja u Crnoj Gori i usklađivali ga sa najvišim međunarodnim standardima. Ozbiljnim radom i posvećenošću dostigli smo visoki nivo implementacije sigurnosnih standarda, što su nam potvrdile evropske institucije, a evo sada i ICAO", rekao je Đurović.

Zvaničan procenat efikasnosti Crne Gore u oblasti civilnog vazduhoplovstva, koji je ICAO ocjenjivao početkom godine, iznosi 87,99 odsto, što je ogroman napredak u poređenju sa rezultatom iz 2010. godine (64,71 odsto).

Uz prisustvo skoro 2.000 predstavnika koji zastupaju 193 države članice ICAO u periodu od 24. septembra do 04. oktobra 2019. godine u Montrealu, Kanadi održava se 40. Skupština Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO), koja se sastaje svake treće godine.

ICAO je specijalizovana organizacija Ujedinjenih nacija, osnovana 1944. godine, čija je uloga da kreira i modernizuje standarde i preporuke u međunarodnom vazduhoplovstvu, sa ciljem da se obezbijedi bezbjedan, efikasan i uređen razvoj vazduhoplovstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.