Koliko ćemo plaćati putarinu na prvoj dionici auto-puta?
Foto: Twiter/Vlada

Koliko ćemo plaćati putarinu na prvoj dionici auto-puta?

Putarinu na prvoj dionici auto-puta mogli bi da plaćamo tri eura i 30 centi, najavili su iz Monteputa. Ta kompanija zadužena je za naplatu i održavanje auto-puta. Konačnu odluku o visini putarine donosi Vlada.

Cijena putarine na na auto-putu definisana je evropskim standarima, objašnjavaju u Monteputu. Kreće se od osam do 12 centi po kilometru.

"Računam da ćemo mi zbog ekonomske situacije ići na ovu nižu tarifu, a to se lako računa... Ali u tom smislu, to je isključiva nadležnost resornog ministarstva i Vlade", kazao je direktor Monteputa Junuz Mujević.

Kako prenosi Prva, ukoliko se bude išlo na nižu tarifu, to bi značilo da će karta u jednom pravcu, odnosno kroz prvih četrdesetak kilometara autoputa, koštati tri eura i 30 centi.

Putarinu će naplaćivati Monteput, koji će biti zadužen i održavanje ceste.

"Značajna sredstva ova kompanija ulaže na auto-put...Finansiranje svih, ajde da kažem ličnih dohodaka, sve što je vezano za tehnička ulaganja na auto-putu, kao što su geoistage, izrada projektnih rješenja, sve pada na teret ovog preduzeća, tako da možemo da kažemo da ovo preduzeće ulaže od milion i po do dva na auto-put," objašnjava Mujević. 

U toku su i radovi na izgradnji elektro mreže, vrijedni 40 miliona eura. Monteput je novac obezbijedio iz kredita Investiciono-razvojnog fonda. Posao su dobile domaće kompanije, a trebalo bi da bude završen za godinu.

Posao je podijeljen u tri partije. Partija jedan je 110 kv trafostanica na Mrkama, sa pripadajućim dalekovodima od Podgorice do Mrka. Partija dva 110 kv stanica na trafostanica na Meteševu, ako i 26 trafostanica koje su rasporedjene duž auto-puta.

Trafostanice i dalekovodi po završetku posla preći će u vlasništvo CEDIS-a i CGES-a, koji će preuzeti dio obaveza iz kredita. Nadzor na radovima obavljaće Monteput.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.